PENDREKOM SE ČUVA EUROPSKA GRANICA Božinović je neizravno policajcima poručio da i dalje budu čvrsti

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Hrvatska policija ne postupa brutalno prema bilo kome, hrvatska policija čuva hrvatsku granicu, sprečava ilegalne ulaske. Tim je riječima resorni ministar i potpredsjednik Vlade Davor Božinović prokomentirao medijske napise o navodnoj brutalnosti hrvatske policije prema migrantima, čime su se pozabavili i svjetski mediji.

No Božinović je očito odlučio presjeći te klevete na račun hrabrih hrvatskih policajaca, između redaka dajući naslutiti da policija ima pravo koristiti sve legalne mehanizme kojima se sprečava prodor ilegalnih migranata ne samo u Hrvatsku nego i u Europsku uniju.

“U svakom slučaju, naša je poruka da ćemo poštovati zakone, da ćemo poštovati nacionalno zakonodavstvo, europsko zakonodavstvo i nikad nas nitko neće spriječiti da štitimo hrvatsku granicu od ilegalnih prijelaza, bez obzira na to odakle svi ti pritisci dolaze”, poručio je uz ostalo Božinović, pokazujući čvrstinu i odlučnost te jasno dajući do znanja da ga nitko neće pokolebati, pa ni oni koji plasiraju informacije toga tipa, uključujući i onu da su hrvatski policajci migrantima crtali križeve na tjemenu na prvi dan ramazana.

Jasni propisi

One koji takve informacije plasiraju i forsiraju Božinović je žestoko prozvao, napominjući da takvi ne misle dobro ni migrantima ni Republici Hrvatskoj.
A da hrvatska policija uistinu korektno obavlja svoj posao, potvrdio je prije nekoliko mjeseci i njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer tijekom posjeta Zagrebu, tvrdeći da Hrvatska ispravno štiti granicu te da nema prigovora na postupanje hrvatske policije prema migrantima. Tom je prigodom njemački ministar policije demantirao razne nevladine organizacije koje su kritizirale hrvatsku stranu zbog navodnog korištenja sile prema migrantima.



“Nemam nikakve kritike koje bih mogao uputiti na račun rada policije u Hrvatskoj i drugih služba sigurnosti, kada je riječ o zaštiti države i sigurnosti građana, potrebna je jaka država koja će se potruditi da imamo vladavinu prava, tako je to i u Njemačkoj, a to je zadaća ministara unutarnjih poslova”, zaključio je njemački ministar, složivši se da je u pogledu ilegalnih migranata iznimno značajan sigurnosni aspekt, stoga je Njemačka Hrvatskoj donirala deset termovizijskih kamera za nadzor graničnog prostora, što je iznimno korisno, pa i značajno jer hrvatska policija čuva najdužu kopnenu vanjsku granicu Europske unije.

Oni koji poznaju Božinovića i njegove interese u ovoj domeni kažu da je njegov prioritet borba protiv krijumčarskih mreža, osim toga, cilj mu je sprečavanje ilegalnih migracija prema Europi, i sve to prema jasnim propisima, ali i uz poštovanje europskih procedura.

A da je migrantska kriza podjednako kritična za EU kao i koronakriza, dalo se naslutiti prije nekoliko mjeseci, kada su se na grčkoj granici obračunavali migranti koje ta zemlja nije htjela primiti. Europski stav u pogledu migrantske krize prilično je jasan, cilj je spriječiti ponavljanje 2015., a u tome značajnu ulogu ima i hrvatska Vlada, pa i sam Božinović jer je na početku posljednjeg migrantskog kriznog vala Hrvatska predsjedala EU-om.

Stalna prijetnja

EPA/ERDEM SAHIN

U toj je krizi Božinović korektno odradio svoj posao, posjetio je grčku granicu, odradio niz sastanaka s europskim kolegama te vrlo dobro akceptirao novu europsku politiku. Naime, Austrija, Njemačka pa i druge države više nemaju isti pristup otvorenih granica kakav su imali prije nekoliko godina, a migranti koje je korona gurnula u drugi plan prijetili su Hrvatskoj novim valom baš na našim granicama, stoga se Božinović tu pojavio kao zaštitnik nacionalne granice.

Tu je kriznu situaciju bez puno pompe vješto i uspješno odradio, a onda se uhvatio ukoštac s koronom, kao voditelj Nacionalnog stožera s kojim je zaista odradio senzacionalne stvari. Božinović je tjednima bio čvrsta ruka Stožera, ali i operativac čije su se riječi i preporuke pomno slušale, kao takav uspio se nametnuti autoritetom i osvojiti simpatije javnosti koja ga je do korone smatrala krutim Plenkovićevim savjetnikom.

Nije Božinović do korone bio simpatičan ni svojim kolegama u HDZ-u jer ne spada u skupinu političara koji vicevima osvajaju narod, ali nakon što se kriza raspojasala, postalo je jasno da on čvrsto drži sve konce u rukama te da ga se ne može isprovocirati. Postojan je ostao i sada kada se popularnost Stožera počela otapati, odbacio je teze o politizaciji Stožera, nerijetko se poziva na stručnost i epidemiološke preporuke te staloženo manevrira krizom, za razliku od kolege Beroša koji se pomalo pogubio.

Političko iskustvo

Da ima ponešto političkog iskustva, Božinović je potvrdio onog časa kada je priznao vlastiti propust zbog kojeg se ispričao, riječ je, naime, o rukovanju na koje je zaboravio, a koje se u doba korone ne preporučuje. Priznajući da je i on taj koji je popustio, Božinović je završio medijske napade na sebe i vrlo lukavo okrenuo priču u svoju korist, što i nije čudno s obzirom na njegovu biografiju. Naime, Božinović nije samo političar nego i iskusni diplomat koji je karijeru gradio među ostalim i u Ministarstvu obrane.

Inače je rođen u Puli, međutim, obitelj mu korijene vuče iz Boke kotorske. Božinovićev otac bio je kapetan u ratnoj mornarici, dok je on osobno diplomirao, magistrirao, a zatim i doktorirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na području međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

Godine 1987. bio je savjetnik u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske, nakon čega postaje predsjednik Novačke komisije, iz koje prelazi u diplomaciju radeći kao viši savjetnik u Odjelu za konzularne poslove pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Djelovao je kao savjetnik u hrvatskom veleposlanstvu u Sofiji, a potom i u Sarajevu, nakon čega se vraća u Zagreb, gdje je radio kao zamjenik načelnika, a potom i kao načelnik Odjela za susjedne zemlje u Ministarstvu vanjskih poslova. Za njegovu diplomatsku karijeru presudna je bila 1999., kada dobiva diplomatski rang veleposlanika. U tom intervalu postaje pomoćnik ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske, a već iduće godine postaje koordinator za odnose sa Saveznom Republikom Jugoslavijom. U idućim godinama Božinović djeluje u Beogradu, najprije kao privremeni otpravnik poslova, a nakon toga kao hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori.

Sljedeća postaja za njega je bila pozicija predstojnika Ureda predsjednika RH Stipe Mesića, odakle odlazi na mjesto veleposlanika Republike Hrvatske u svojstvu šefa misije RH pri NATO-u. U listopadu 2005. Hrvatska započinje pregovore o ulasku u taj vojni savez, u čemu je i Božinović imao ključnu ulogu, nakon koje se vraća u Zagreb i preuzima poziciju državnog tajnika za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova, u kojem ubrzo preuzima obvezu državnog tajnika za politička pitanja, a ujedno postaje i posebni izaslanik predsjednice Vlade za jugoistočnu Europu.

U Vladi Jadranke Kosor kao ministar obrane zadržava se do 2011., zatim postaje saborski zastupnik i prvi čovjek Odbora za međuparlamentarnu suradnju. Nekoliko je godina bio promatrač u Europskom parlamentu, a jedno je vrijeme radio u Ministarstvu vanjskih poslova u rangu veleposlanika, nakon čega postaje predstojnik Ureda Vlade RH. Karijeru je okrunio dužnošću ministra unutarnjih poslova RH, ali i potpredsjednika Vlade kojemu Plenković silno vjeruje.

On je za aktualnog šefa Vlade ključni strateg i operativac, Plenković bez konzultacija s njim ne donosi ni jednu ključnu odluku, na njegove se savjete oslanjao tijekom posljednje rekonstrukcije Vlade, s njim je sastavljao liste za europske, ali i za unutarstranačke izbore, s njime se konzultirao i sastavljajući liste za nadolazeće parlamentarne izbore. Ukratko, Božinović je onaj kojega Plenković uvažava, a nametnuo mu se svojom profesionalnošću i diskretnošću, zbog čega mu je, uz ostalo, dodijelio ulogu nositelja liste u nezahvalnoj šestoj izbornoj jedinici. Da je fleksibilan, ali i kadar od povjerenja, Božinović je potvrdio time što je u svoju jedinicu prigrlio Mira Kovača, Plenkovićeva protukandidata i kritičara na unutarstranačkim izborima, čime su u HDZ-u željeli pokazati svojevrsnu širinu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI