PENAVI STIGAO ODGOVOR IZ HDZ-a: ‘Pa on je sam i birao popisivače, svoju nacionalističku retoriku želi samo učvrstiti!’

Foto: Denis Kapetanović/Pixsell

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava danas je u izjavi za medije govorio  o nadolazećem popisu stanovništva poručivši kako očekuje manipulacije brojkama te da “Vrh HDZ-a i Plenković i vrh SDSS-a imaju stvar dogovorenu, da ih nije briga za jedan mali Vukovar jer oni od te računice na vrhu imaju nekakvu korist”.

O tome Penava već nekoliko dana govori i to je pitanje koje se proteže već prije ljeta uoči samog popisa stanovništva koje počinje 13.rujna. Penavi je uzvratio i čelnik SDSS-a koji mu između ostaloga rekao da laže.

Na optužbe Ivana Penave reagirao je u razgovoru za portal Dnevno predsjednik vukovarskog HDZ-a Nikola Mažar. Za njega su kako kaže današnje  izjave gradonačelnika Ivana Penave “pokušaj politizacije jedne teme bez ikakvih argumenata”.

Mažar je objasnio kako postoji niz osigurača koji jamče da će se popis stanovništva provesti pošteno i profesionalno.

Podsjetio je kako zastupnici nacionalnih  manjina u Saboru između ostalog nisu ni podržali Zakon o popisu stanovništva.



“Nažalost vidjelo smo još jedan pokušaj politiziranja određene teme. Nažalost to nije prvi put da se u Vukovaru to čini s ciljem da se unese određeni nemir među građane. To nije u interesu nikome od nas. S druge strane imamo egzaktne činjenice i podatke koji demantiraju sve to što je izjavljeno. U prvom redu, kada pogledamo samo donošenje zakona o popisu stanovništva koji je bio 26. ožujka prošle godine u Saboru, onda možemo vrlo lako i točno utvrditi da upravo Klub zastupnika manjina nije podržao taj zakon. Isto tako, dva amandmana koje su oni podnijeli, vezano za izjašnjavanje na dva materinja jezika i da popisivači manjina moraju biti pripadnici manjina su odbijeni od strane većine i Vlade”, rekao je Mažar i naglasio kako popisivanje stanovništva provode neovisne institucije u suradnji s EU i na metodologiji koju je odobrila EU i Eurostat.

Metodologiju odobrila EU i Eurostat

“Tu je već jasno pokazano, prvo neprihvaćanjem amandmana, a kasnije i činjenicom da manjine nisu podržale zakon da tu apsolutno nikakvog dogovora nema. Dapače, Vlada i Sabor ovdje su zauzeli jedno legalističko stajalište da nema nikakve diskriminacije u bilo kojem smjeru već da prije svega popisivači moraju biti stručni i obrazovani ljudi. U konačnici ono što je najbitnije jest to da je nositelj popisa stanovništva 2021. godine Državni zavod za statistiku koji je stručno i neovisno tijelo. Oni su pripremali ovaj popis više godina iz razloga što će po prvi puta biti i u digitalnom obliku što do sada nije bio slučaj, a sve to je rađeno u suradnji sa drugim zemljama Europske unije ,sa preko 40 institucija. Radilo se po metodologiji koja je odobrena od strane Europske unije i od Eurostata i koristi se metodologija koja se koristi u svim drugim državama Europske unije. To je garancija sigurnosti, transparentnosti i profesionalizma.

Mažar navodi još jedan i po njemu vrlo bitan razlog zašto su izjave gradonačelnika Penave neutemeljene i u zapravo politizirane. Naime, Penava je na čelu povjerenstva koje je biralo popisivače i kontrolore na području grada Vukovara.

“Isto tako, postoje i određeni osigurači. Moći će se upisati samo onaj tko ima OIB, a znamo da za to moraju biti ispunjeni određeni uvjeti, također predviđene su i kazne za one koji daju lažne podatke. U konačnici, Državni zavod za statistiku će provjeravati te podatke i nakon popisa. Još jedan razlog zašto nisu bile potrebne izgovorene riječi gradonačelnika Penave, je upravo to što je gradonačelnik je predsjednik Popisnog povjerenstva za Grad Vukovar koje je on predlagao. Upravo je to tijelo utvrdilo tko će biti popisivači i kontrolori za Grad Vukovar. To je onda predloženo županijskom povjerenstvu. Dakle, upravo je gradonačelnik bio zadužen i izabrao tko će sve provoditi popis na nivou Vukovara. To je još jedan dodatni osigurač. Gradonačelnik je prozivao Vladu, otišlo se u jednu politizaciju bez iti jednoga argumenta i dokaza ili konkretne činjenice”, zaključio je Mažar.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI