Penava oštro istupa, to ne može trpjeti: ‘Srbija svojata našu umjetnost, kulturu i jezik, tražimo reakciju’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U povodu Dana dubrovačkih branitelja DP u Dubrovniku organizira tribinu koju će voditi prof. dr. Slobodan Prosperov Novak s temom ”Tko nam svojata Dubrovnik?”. Prije same tribine predsjednik DP-a Ivan Penava na konferenciji za medije upozorio je na to da Republika Srbija svojata dubrovačku umjetnost, kulturu i jezik.

 

”Velikosrpska agenda sada je upakirana u ambalažu kreiranja srpskog svijeta, po uzoru na ruski svijet i Vladimira Putina. Ona se ne provodi tenkovima i oružjem, nego na perfidan način – kroz suradnju Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve”.

”DP je napisao deklaraciju koju će uputiti Vladi RH i poručiti da na naplatu dolaze stvari na koje DP ukazuje godinama. Nismo osudili velikosrpske zločine, nismo se postavili prema Srbiji i njezinu negiranju genocida. Nismo osudili Srbiju i tražili naknadu štete za naše logoraše; govorimo o tisućama naših branitelja. Sada nam se nakon tridesetak godina javlja ova tiha okupacija i tiho svojatanje hrvatskog teritorija, hrvatske baštine i kulture”.

”Zahtijevamo od Republike Hrvatske da promptno postupi, ne na mlak način kao do sada, sladunjavim prepiskama i plačkanjem, nego da povuče veleposlanika RH iz Srbije te jasnim agitiranjem i apeliranjem prema europskim krugovima da se zaustavi europski put Srbije dok se ove stvari ne raščiste, dok Srbija ne makne ove sadržaje iz udžbenika i političkih narativa”.



Plenković šalje nikad ozbiljnije upozorenje, sve se shvaća jako ozbiljno: ‘Svi moramo ostati budni’

”Hrvatska se mora ponašati kao pobjednik, jer Hrvatska jest pobjednik u Domovinskom ratu. Hrvatska je članica EU i NATO-a. Sve to Srbija nije. Ona je poražena snaga. Bilo je dosta, treba jasno podvući crtu i dati do znanja da ćemo Hrvatsku braniti kao što smo je branili 1991., a da Srbija ne može ni pomisliti da može imati europsku perspektivu s ovakvim nepromijenjenim razmišljanjem o svojim susjedima i o stvaranju srpske hegemonije”, istaknuo je Ivan Penava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI