PENAVA JE JAKO NAŽIVCIRAO PLENKOVIĆA: Vukovarci tvrde da se njihov gradonačelnik o svakom potezu konzultira s jednom osobom

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

U vrlo kratkom vremenskom roku, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava stasao je u relevantnog i ozbiljnog političara nacionalnog kova, što je uostalom potvrdio i svojom kandidaturom za prvog čovjeka Domovinskog pokreta, nasljednika Miroslava Škore.

Nije tajna da je Penava bivši HDZ-ovac koji je s Opcijom za promjenu Mire Kovača nastojao rušiti premijera Andreja Plenkovića kritizirajući neprincipijelnu Plenkovićevu koaliciju s HNS-om, a posebice sa SDSS-om.

I tada se u HDZ-u Penava smatrao predvodnikom desnog krila svoje stranke, a pripisivale su mu se etikete Brkićeva čovjeka.

S njime ga je povezao Branimir Glavaš, no on se na te kritike nikada nije osvrtao, a tjerao je po svojem čak i onda kada je kao HDZ-ovac u Vukovaru organizirao prosvjed kojim je državne institucije pozivao da se pozabave ratnim zločinima u njegovom gradu.

I u to doba nametalo se pitanje tko stoji iza Penave, no on je sa sobom povukao braniteljsku populaciju i svoje sugrađane, koji su jasno Plenkoviću dali do znanja da je vrijeme da se pozabavi zločinima u Gradu heroju. Također, potporu je Penava dobio i na posljednjim lokalnim izborima u Vukovaru, odbacivši time zle teorije iz vladajuće stranke o njegovoj potkapacitiranosti.



Ipak, premda se o Penavi u medijskim i internetskim arhivima može pronaći štošta, ono što mu se ne može osporiti jest da je pobijedivši Sabu, vratio HDZ-u vlast u Vukovaru. Zagrebete li po njegovoj službenoj biografiji ne možete ondje naći ništa pretjerano intrigantno. Ivan je sin oca Ante Penave, koji je navodno najzaslužniji za njegovu političku karijeru, u Vukovaru će pak reći kako se njihov gradonačelnik o svakom svojem potezu konzultira s ocem, i to do te mjere da je ovaj njihov svojevrsni vladar iz sjene.

Ante Penava podrijetlom je iz Hercegovine, točnije iz Posušja, odakle se trbuhom za kruhom otisnuo put Vukovara, gdje je ujedno i rođen današnji gradonačelnik toga grada. Penavin je otac po završetku Ekonomskog fakulteta godinama radio u Borovu, potom je postao zastupnik jedne makedonske tvrtke, čijeg se imena niti najrevniji Vukovarci ne uspijevaju sjetiti, no kažu to ionako nije bitno jer njegov uzlet u tome gradu počinje nakon Domovinskog rata.

Prvotno je bio lokalni predsjednik ondašnjeg Đapićeva HSP-a, nakon toga 2001. godine postaje zamjenik gradonačelnika Vukovara, a osim toga bio je i na nizu direktorskih funkcija od Borovo-Standarda, do Borovo-Tehničkog servisa. Povlačeći se iz društveno-političkog života, Ante Penava povukao se dobrim djelom i iz Vukovara, pa danas većinu vremena provodi sa suprugom Zdenkom na Visu gdje je sagradio kuću. Ono što Vukovarci ispod glasa zamjeraju gradonačelnikovom ocu jest to što Domovinski rat nije proveo u Gradu heroju. Naime, u najkritičnijim mjesecima boravio je u progonstvu. A kako otac nije bio u Vukovaru tijekom rata, tako niti Ivan Penava s ratnim Vukovarom nema pretjeranog doticaja. U svoj se grad gradonačelnik vratio tek nakon mirne reintegracije. Punoljetstvo je naime dočekao u Zagrebu, gdje je završio matematičku školu, u mladosti se pak bavio veslanjem i to prilično uspješno pa je tako u mladosti osvajao prvenstva bivše države.

Ljubav prema veslanju mora da ga je dovela i do Kineziološkog fakulteta kojega je završio.
Spominje se da je kao najmlađi gradonačelnik u povijesti grada prije navršene 40-te godine zavladao Vukovarom, u kojem je upoznao svoju suprugu Sanju, zaposlenicu Borova s kojom ima dvoje djece. U politiku se prema vlastitom priznanju uključio s namjerom da pridonese boljitku Vukovara i njegovih građana, a primarna razmišljanja bila su mu i ona o budućnosti vlastite djece, pa 2010. postaje član HDZ-a. Tri godine kasnije kandidat je za gradonačelnika Vukovara, ali u oba kruga gubi izbore od Sabe.

Godinu dana kasnije spletom političkih okolnosti Vukovarci ponovno izlaze na izbore, a Penava je opet kandidat za gradonačelnika, koji uspijeva pobijediti kompromitiranog Sabu. Ulazak u politiku nije Penavi donio samo pobjede, već i probleme pa su ga tako na njegovom prethodnom mjestu u vukovarskoj Ekonomskoj školi gdje je prvo bio profesor, a zatim i ravnatelj u više navrata posjećivali inspektori, i to baš u trenutku kada je objelodanio svoje gradonačelničke ambicije.

Svemu tome unatoč, danas je Penava gradonačelnik Vukovara. Zlobnici će reći da je riječ o političkoj marioneti moćnih HDZ-ovaca, spočitat će mu i bliskost sa Stožerom za obranu Vukovara, na čijim je krilima i osvojio vlast, no što god da Penava bio, jedno je sigurno on je Plenkovića uznemirio kao rijetko tko. U kratkom je roku oko sebe okupio konzervativce čije simpatije neupitno i danas uživa pa je zapravo razumljivo da je upravo na njega pao prvi izbor kada se biralo onoga tko može oporaviti Domovinski pokret i od njega stvoriti relevantnu stranku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI