PEĐA GRBIN: Epidemiolozi bi prvi trebali reći da se izbori odgode. Kampanja mi je stvarno na zadnjem mjestu!

screenshot

SDP-ov stručnjak za ustavno pravo Peđa Grbin za N1 televiziju je izjavio kako se u Hrvatskoj u otvaranje društva i predizbornu kampanju krenulo “nepromišljeno i lakomisleno”.

Ukoliko je potrebno, kaže, izbori se mogu odgoditi, a proceduru odgađanja izbora ne smatra nejasnom kako to neki tvrde.

Tko bi prvi trebao reći da se izbori trebaju odgoditi? Pa naravno, epidemiolozi, koji imaju sve statističke podatke koji se tiču virusa, koji bi odlučili bi li situacija da dva milijuna građana prolaze kroz biračka mjesta ugrozila članove biračkih odbora, kao i one koji će doći glasati”, rekao je Grbin za N1.

“Odgovor na pitanje kako bi se odgoda izbora trebala provesti, također je lak. I on se nalazi u članku 77. Ustava. S obzirom da Sabor ne zasjeda, jer je raspušten, onda je takva odluka na predsjedniku Republike Hrvatske nakon što to predloži Vlada Republike Hrvatske na temelju onoga što preporuče HZJZ, epidemiolozi i ostali.”

Grbin je, inače, 14. na listi Restart koalicije u 8. izbornoj jedinici pa mu slijedi velika borba za preferencijalne glasove. No, kaže, sada ima većih briga.



“Ono što prevladava je zabrinutost. Kao građanina i kao političara brine me kako će se kampanja, izbori i epidemija odraziti na ekonomsko stanje, na život i zdravlje naših građana. U tom kontekstu, realno gledano, kampanja mi je stvarno na zadnjem mjestu. U ovom trenutku moramo otvoriti raspravu jesmo li u ove izbore ušli preuranjeno”, objasnio je.

“Imamo čitav niz građana u izolaciji. Sada ne želim toliko voditi preferencijalnu kampanju, nego želim jasne odgovore od Vlade, od ministra zdravstva, od famoznog Stožera, na pitanje ugrožava li provođenje izbora u ovakvim okolnostima živote i zdravlje građana ili ne”, kazao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI