PAVIĆ ŠIMETIN O SLUČAJU UMRLOG VJEROJATNO ZBOG CJEPIVA: ‘Brojevi nadilaze jedan slučaj smrti od nuspojava’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Premda je broj zaraženih koronavirusom u blagom padu, pritisak na bolnice i dalje je velik. U Hrvatskoj je potvrđen i treći slučaj omikron-varijante. No, HALMED je poslijepodne potvrdio da u Hrvatskoj imamo i prvi slučaj smrti povezan s cjepivom protiv COVID-a, objavio je HRT.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin komentirala je smrt 33-godišnjeg muškarca povezanog s cjepivom AstraZeneca u ožujku i zašto se tako dogu čekalo na rezultat rekla je da kada se dogodilo još nije bilo dokazano da se radi o nuspojavi tog cjepiva.

“Takvi dokazi su stigli tek kasnije i ušli su u sažetak svojstva lijeka kao nuspojava. Zato se nije tako brzo moglo dokazati takvo nešto, kako bi se moglo da se danas nešto takvo dogodi. Također HALMED je slao dokumentaciju u vanjski laboratorij na drugo mišljenje koje se također čekalo”, rekla je Ivana Pavić Šimetin.

Na pitanje kad će se znati rezultati za još 32 slučaja koji se provjeravaju, a koji bi mogli biti povezan sa smrću pacijenata od nuspojava rekla je da se svaki slučaj pojedinačno provjerava.

“Slučajevi se kontinuirano događaju i to su slučajevi prvo i osnovno vremenski povezani s cijepljenjem. Slučajevi su nastupili nakon cijepljenja pa se onda istražuje je li to moglo biti povezano s cijepljenjem ili ne. Za najveći dio slučajeva se ipak na kraju utvrdi da osim te vremenske povezanosti uzročno-posljedično veza s cijepljenjem najčešće se ne može utvrditi. Dnevno u Hrvatskoj umire oko 150 ljudi, pogotovo kada se cijepi starija populacija uvijek je moguće da netko tko je cijepljen ovih dana je netko tko će i ovih dana preminuti. Uvijek treba vidjeti smrti nakon cijepljenja jesu li se one slučajno dogodile odnosno nastupile bi neovisno o cijepljenju zbog životne dobi i zdravlja osobe ili ima nekakva uzročno-posljedična veza s cijepljenjem”, istkaknula je Ivana Pavić Šimetin.



Dodala je kako se slučajevi koji se provjeravaju nisu povezani samo s AstraZenecom, ima i drugih cjepiva. AstraZenecom se ne cijepi od sredine lipnja prvom dozom, ali ima osoba kojima se završava cijepljenje drugom dozom.

“U zadnjih mjesec dana dali smo nešto manje od 4000 doza cjepiva AstraZenece”, naglasila je.

Smatra da ovaj jedan slučaj smrti neće obeshrabriti ljude na cijepljenje.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI