Pauletić o ulasku Litre u Sabor: ‘Ovakav rasplet nije moralan niti legitiman. Nije u redu da u Sabor ide čovjek s 19 glasova’

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Član Domovinskog pokreta Robert Pauletić i kandidat Domovinskog pokreta na parlamentarnim izborima, pomirio se sa činjenicom da umjesto Ruže Tomašić u Sabor ne ulazi on, već Ružin zamjenik Marko Milanović Litre.

O svemu se oglasio putem svot Facebook profila, napomenuvši kako on nije bio upoznat s ocjenom MIP-a, te kako ulazak Marka Milanovića Litre u Sabor smata nemoralnim i nelegitmnim, te se ispričao svojim biračima, napomenuvši kako u dogovorima oko zamjena i ulaska u Sabor nije sudjelovao.

U Sabor iz Desete izborne jedinice na kraju ide Marko Milanović Litre s 19 glasova, kao zamjenik Ruže Tomašić. Takvo je tumačenje određivanja zamjenika, temeljem članka 42. stavka 3. još u petak dalo Mandatno imunitetno povjerenstvo, što do sinoć (u nedjelju) nisam znao. Moji odvjetnici dosad nisu dobili službeni dokument, o ovom sam tumačenju doznao iz medija. Tko je to dao medijima, ne znam.

U svibnju godine 2018. Sabor je u Narodnim novinama objavio “Odluku o nedavanju vjerodostojnog tumačenja članka 42. stavka 3. Zakona o izborima zastupnika u Sabor”. (vidi fotografiju). Molim obratite pažnju na zaokruženi tekst, potpisao ga je u ime Sabora Gordan Jandroković. Nitko u ovoj odluci koja tretira upravo taj članak 42. i upravo taj stavak 3. ne spominje ni iste stranke pojedinih zastupnika, ni različite stranke pojedinih zastupnika, nego jasno piše da se na “određivanje zamjenika zastupnika primjenjuju odredbe o preferencijalnom glasovanju”. Po ovome što je napisano je jasno da bi zamjenik zastupnika koji odustane od mandata trebao biti sljedeći na listi s više od 10 posto ukupnih glasova liste.

Bez obzira na ovu važeću odluku Sabora, u saborske klupe će prema tumačenju MIP-a ići Marko Milanović Litre s ukupno 19 glasova. Ispričavam se svim svojim glasačima iz Desete izborne jedinice, a bilo ih 3907, zbog ovakvog raspleta. Ponavljam, nisam sudjelovao ni u kakvim dogovorima oko eventualne zamjene mandata. Osobno smatram da ovakav rasplet nije moralan niti legitiman, te da nije u redu da u Sabor ide čovjek s 19 glasova. Međutim, neću se dalje javno baviti ovim slučajem i, što se javnosti tiče, zaključujem cijelu priču.’‘, zaključio je Pauletić.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI