Patrijarh Irinej: „Srbija je gdje god žive Srbi“

screenshot

„Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece čiji se plač čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački“, rekao je Irenej

Srpski patrijarh Irinej u utorak je na beogradskom sajmu knjiga poručio građanima Republike Srpske da budu složni i čuvaju Srpsku jer je to jedini način da srpski narod opstane.

Poručio bih našoj braći u Republici Srpskoj – čuvajte Republiku Srpsku i onoga koji je danas vodi i predstavlja narod Srpske. To je jedini način da opstanemo. Bez toga, nije nam sigurna budućnost. Samo u slozi i zajednici nam je sigurno da opstanemo”, rekao je patrijarh Irinej, prenosi portal Slobodna Bosna.

Patrijarh Irinej naveo je da srpskom narodu “jesu ubili mnoga tijela”, ali da ne smije izgubiti dušu. Dodao je kako to znači da se moraju zajednički misliti iste istine te kako se ne smiju dijeliti i svađati. 

Zato volimo svoju ‘otadžbinu’. Gdje god žive Srbi to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima. Da se Srbi ovdje i u svijetu slože i da misle o velikoj slavnoj povijesti našeg naroda”, rekao je patrijarh i dodao kako je 20. stoljeće bilo tragično za srpski narod. 

Čini se da je srpsko stradanje nadmašilo stradanja armenskog i židovskog naroda”, rekao je Irinej.



Srpski patrijarh naveo je da je “tragično ponašanje braće rimokatolika” koji su ne samo najviše izazvali srpska stradanja, nego nikada nisu uputili ni riječ kajanja i isprike.

Kroz jasenovački logor prošlo je 50.000 nevine djece čiji se plač čuo do Zagreba. Svi su ga čuli, samo nije nadbiskup zagrebački, zato što ga nije htio čuti. I dok je jedna žena koja je bila Austrijanka spasila više od 15.000 srpske djece od smrti, to nisu činile naši stoljetni susjedi Hrvati, koji su jedini u Europi imali dječje logore”, rekao je patrijarh Irinej.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI