Partija mora platiti 10 milijuna kn: SDP-u stigao račun za Bandićevu kampanju

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Radi se o zadnjoj kampanji na lokalnim izborima u kojoj je SDP istaknuo Milana Bandića kao svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba

Prema odluci Visokog trgovačkog suda, SDP će morati podmiriti troškove predizborne kampanje Milana Bandića iz 2009. godine, i to u iznosu od 4,3 milijuna kuna, što se u međuvremenu s kamatama i sudskim troškovima udvostručilo.

Prema procjeni odvjetnika Vedrana Podlipeca koji je u ime Televizije Sljeme podnio tužbu protiv SDP-a, sada se ukupni iznos koji SDP treba platiti Televiziji Sljeme kreće između 9,5 i 10 milijuna kuna piše Jutarnji list.

SDP je odluku Visokog trgovačkog suda primio 22. siječnja ove godine, što znači da im od toga datuma počinje teći rok od 15 dana u kojem SDP može dobrovoljno podmiriti dug. Ako u tome roku ne plate, presuda postaje pravomoćna i ovršna“, kaže odvjetnik Podlipec napominjući da je njegov klijent Slobodan Ljubičić kao direktor Televizije Sljeme predlagao SDP-u dogovor, odnosno da podmire samo glavnicu. „No, u SDP-u za to nije bilo sluha, pa smo 2012. godine protiv SDP-a podigli tužbu na Trgovačkom sudu u Zagrebu“, dodaje Podlipec.

SDP je u prvome stupnju dobio spor, ali je odlučujući po žalbi Visoki trgovački sud presudio na njihovu štetu. Radilo se, naime, o zadnjoj kampanji na lokalnim izborima u kojoj je SDP istaknuo Milana Bandića kao svoga kandidata za gradonačelnika Zagreba. Te izbore Bandić je dobio pobijedivši u drugom krugu nezavisnog Josipa Kregara.

No, vrlo brzo nakon toga došlo je do miješanja karata unutar SDP-a. Bandić je, naime, želio biti i kandidat stranke za predsjednika države, no tadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović organizirao je unutarstranačke izbore i za predsjedničkog kandidata SDP-a izabran je bio Ivo Josipović. Kako se Bandić s tim nije pomirio, nego je zamrznuo članstvo u SDP-u i kandidirao se za predsjednika kao neovisni kandidat, došlo je do potpunog razlaza između njega i Milanovića i Bandić je bio izbačen iz SDP-a. U međuvremenu se, međutim, rješavalo pitanje troškova za kampanju na lokalnim izborima.



Kako će SDP reagirati u ovoj situaciji, te namjeravaju li podnijeti zahtjev za reviziju Vrhovnom sudu nismo uspjeli doznati. Glavni tajnik SDP-a Zvane Brumnić nije se javio, a ostali sugovornici nisu imali pojma da je SDP izgubio ovaj spor. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI