PARAGA PREKINUO DUGU MEDIJSKU ŠUTNJU! Prisjetio se smrti Paradžika i koga smatra krivim

Foto: Ivo Čagalj/ Pixsell

Povodom godišnjice smrti Ante Paradžika na društvenim se mrežama nakon dugo vremena oglasio poznati pravaš Dobroslav Paraga.

On je na svom Facebook profilu podsjetio na to da je Paradžik bio hrvatski političar i predsjednik Saveza studenata Hrvatske u vrijeme Hrvatskog proljeća 1971. godine. ”Žrtva montiranih političkih procesa i politički zatvorenik savjesti beogradskog režima socijalističke Jugoslavije, pravaš i suobnovitelj 1990. obnovljene Hrvatske stranke prava i njen dopredsjednik, načelnik Ratnog stožera oružanih Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) u vrijeme rata za nezavisnost i slobodu 1991. godine, diplomirani pravnik, vrsni retoričar, publicist, zagovornik i promicatelj hrvatskog prirodnog i povijesnog državnog prava. Protivnik velikosrpske ideologije, borac protiv komunizma i jugoslavenske države.

 

 



Oponent i kritičar hrvatskih komunista. Zagovornik demokracije, ljudskih prava i borac za nezavisnost i slobodu hrvatskog naroda. Žrtva političkog atentata u Zagrebu od strane prvog predsjednika Republike Hrvatske i diktatora Franje Tuđmana (HDZ)”, napisao je Paraga na svojem fejs profilu. Paradžika se na društvenim mrežama prisjetio i pravaš Anto Đapić nazvavši ga jednim od utemeljitelja obnove HSP-a i idejnim i stvarnim osnivačem HOS-a-.

”Nekoliko posljednjih tjedana intenzivno razmišljam kako, na koji način danas prenijeti riječima zahvalnost Hrvatu čiji je ugled i poštovanje u njegovom narodu izniman!?

Moje osobno poznanstvo sa pokojnim Antom nije bilo dugog vijeka, od travnja 1990.g. pa do njegove tragične smrti, na današnji dan 1991.g.,ali bilo je to epsko vrijeme, vrijeme obnove, stvaranja hrvatske države u kojoj je tih sedamnaest mjeseci bilo toliko burnih, dramatičnih događaja, vrijednih cijelog jednog života! Neprocjenjivi su bili dani sa Antom Paradžikom! Životno, političko, ljudsko iskustvo koje je nesebično kroz razgovore i savjete davao meni, tada vrlo mladom čovjeku u velikoj su mjeri određivali i kasniji moj politički, a to znači u najvećoj mjeri i životni put! Kroz ovo moje sjećanje na pokojnog Antu, neću pisati o njegovoj biografiji, borbi i žrtvi za Hrvatsku i okolnostima tragičnog stradavanja jer o tome se puno pisalo, pisati će se i ovih dana”, piše Đapić koji je izdvojio nekoliko detalja važnih za Paradžikovu biografiju pa ga pritom naziva utemeljiteljem HOS-a, ratne postrojbe koja je ustrojila HSP-a. Upravo je on autor HOS-ova pozdrava Za dom spremni oko kojega se danas u javnom prostoru dižu polemike.

”Kazao je: “Ovo je pozdrav koji će motivirati, podići hrvatski narod, a ledit će krv u žilama našim neprijateljima!” Koliko je samo bio u pravu”, napominje Đapić koji je sa svojim pratiteljima podijelio još jedno sjećanje.

Stalno na terenu

”Kako su se tijekom ljeta 1991. užurbano ustrojavale postrojbe HOS-a po Hrvatskoj, snažno djelovale i među prvima se suprotstavljale jugočetničkoj agresiji Ante je stalno obilazio teren i ulijevao moral među HOS-ovce i davao zapovjedi i savjete!

Posljednji njegov obilazak Osijeka bio je zadnji tjedan u kolovozu 1991. Bilo je to grozno razdoblje kada je već gotovo cijela Baranja bila već pod okupacijom, glavna prometnica prema Čemincu prekinuta nakon napada na policijsku ophodnju kada je poginuo hrvatski vitez Vidoje Marić, hrvatski policajac rodom iz Bogdanovaca kod Vukovara! U selu Čeminac postojala je postrojba HOS-a koja se još nije povlačila! Ante je inzistirao obići momke usprkos dramatične opasnosti za njega osobno!

Znali smo da neprijateljske obavještajne službe prate svaki njegov korak i pokušali smo ga odgovoriti, a on je odgovorio: “Ako su oni spremni umrijeti za Hrvatsku, kakav bih ja bio zapovjednik da sam ovdje nekoliko kilometara i ne obiđem ih!”

Izdao je zapovijed da ga odvedemo u Čeminac kako god znamo! Danas pokojni Damir Rešetar, zapovjednik Baranjskog HOS-a proveo nas je kroz šumske puteve preko sela Grabovac u Čeminac, bazu HOS-a u Baranji! Zaprepaštenje i oduševljenje dvadeseti trojice HOS-ovaca posjetom ratnog načelnika HOS-a teško je prenijeti riječima kao i govor koji im je uputio Ante! Kakva su to vremena bila i kakvi ljudi!!!

 

I za kraj ovog sjećanja slika našeg posljednjeg viđenja! Bilo je to 19. rujna, dva dana prije pogibije u Sesvetama! Bio sam pozvan kao član predsjedništva HSPa i dobio zadatak otići u Split, jer su se namnožili neki problemi u HSP-u i Devetoj bojni HOSa pa sam trebao otići i pokušati riješiti problem ako budem u stanju, ali to je dio druge priče! Ante i ja smo uoči moga puta proveli nekoliko sati u razgovoru, srdačnom, prijateljskom o mnogim temama! Bio je to razgovor prijatelja, ali i razgovor jednog iskusnog hrvatskog revolucionara sa mladim čovjekom koji je tek hvatao prva iskustva i iskušenja u vremenu koja su nadolazila! Srdačno smo se pozdravili i dogovorili o nastavku razgovora kad se vratim iz Splita”, navodi nadalje Đapić kojega je vijest o njegovoj smrti šokiranog zatekla u Kaštel Gomilici.”! Morao sam se odmah vratiti, a preko Dalmacije u tom trenutku bilo je nemoguće, osim eventualno brodom za Rijeku pa Zagreb, ali je to bilo presporo!

Jedna, ali vrijedna ulica

Ovo spominjem samo zato kako bih se zahvalio, javno, hrvatskom domoljubu Gordanu Šangutu koji me odlučio svojim automobilom preko BiH odvesti do Hrvatske, usprkos svih rizika koji je taj put u tom trenutku nosio! Gordane, hvala ti!

Posljednji ispraćaj hrvatskog viteza Ante Paradžika na Mirogoju bio je ispunjen emocijama i tugom! Na početku rata za slobodnu Hrvatsku otišao je jedan od stupova, zaglavnih kamena temeljaca ove države koji je cijeli svoj život posvetio njenoj uspostavi i slobodi! Paradžik je nasilno otrgnut u najtežim vremenima, ali sjeme njegovog rada uhvatilo je već duboke korijene!

Usprkos iznimnim zaslugama i ljubavi koju Ante Paradžik uživa u hrvatskom narodu, spomenuti ću još samo ovo! U cijeloj Hrvatskoj, Osijek je jedini grad koji ima jednu ulicu koja nosi ime ovog hrvatskog velikana! Ulica nije velika, ali hvala mome gradu na ovoj gesti! U njegovom rodnom Ljubuškom podignut je skromni spomenik(bista) Anti u čast, i to je to! Pedeset godina nakon Hrvatskog proljeća i trideset godina nakon utemeljenja HOS-a, nije li Ante Paradžik zaslužio da jedna ulica u Zagrebu ponese njegovo ime, gradu u kojem je proveo najveći dio života i gradu koji je toliko volio”, zapitao se na koncu Đapić u svojoj objavi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI