PAPA POZVAO NA ZAJEDNIŠTVO NA VELIKI PETAK: Ukrajinci ne žele Ruse u procesiji

screenshot

U Vatikanu je odlučeno da i Ukrajinci i Rusi sudjeluju u procesiji “Križnog puta” koji će predvoditi papa Franjo na Veliki petak. No, to je izazvalo trzavice s ukrajinskim katoličkim poglavarima, koji žele da se ta odluka preispita.

Podsjetimo, tradicionalni Križni put na Veliki petak u Koloseumu se sastoji od 14 postaja -od kada Isusa osude na smrt do njegove sahrane. Često je prilagođen tako da oni koji nose križ s jedne postaje na drugu odražavaju svjetska zbivanja.

Ovogodišnji program uključuje ukrajinsku i rusku obitelj koje nose križ na 13. postaji, u spomen na skidanje Isusa s križa nakon njegove smrti.

“Smatram takvu ideju neprikladnom, dvosmislenom i takvom da ne uzima u obzir kontekst ruske vojne agresije na Ukrajinu”, rekao je glavni nadbiskup Svjatoslav Ševčuk, poglavar Ukrajinske katoličke Crkve bizantskog obreda.

Tekst meditacije koji će se čitati na 13. postaji govori o pomirenju i obnovi nakon bombardiranja.



Ševčuk se nalazi u Kijevu i pozvao je Papu da posjeti ukrajinsku prijestolnicu. Rekao je da je tekst meditacije “nesuvisao pa čak i uvredljiv, posebice u kontekstu očekivanog drugog, još krvavijeg napada ruskih trupa na naše gradove i sela”.

Naglasio je kako je zatražio od Vatikana da preispita odluku.

U popratnoj izjavi, Ševčukov ured u Rimu rekao je da su mnogi Ukrajinci “uvjereni da će geste pomirenja između naših naroda biti moguće tek kada rat završi i oni koji su krivi za zločine protiv čovječnosti budu pravedno osuđeni”.

Ukrajinski veleposlanik u Vatikanu Andrij Juraš napisao je u tvitu da dijeli Ševčukovu zabrinutost i da radi s Vatikanom kako bi pokušao “objasniti poteškoće realizacije i moguće posljedice”.

Većina Rusa i Ukrajinaca su pravoslavni kršćani i ove će godine Uskrs obilježiti tjedan dana kasnije od zapadnih crkava.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI