PAPA FRANJO RAZGOVARAO S KIRILOM! Nakon 40 minuta Zooma poručio mu: ‘Brate, mi nismo državni klerici’

Foto: EPA/ANSA/MASSIMO PERCOSSI

Papa Franjo izjavio je za talijanski list Corriere della Sera kako trenutno ne planira posjetiti Kijev. Dodao je i kako je oko 40 minuta razgovarao s ruskim patrijarhom Kirilom. Istaknuo je kako je otprilike 20 minuta Kiril prepričavao opravdanja za rat. Sveti Otac prepričao je i da je predložio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu zajednički sastanak, prenosi Jutarnji list.

“Prvoga dana rata telefonirao sam ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Putina nisam zvao. Htio sam napraviti jasnu gestu koju će vidjeti cijeli svijet. Ali 20 dana nakon početka rata zamolio sam kardinala Parolina da pošalje poruku ruskom predsjedniku i kaže mu kako sam spreman otići u Moskvu. Odgovor još nismo dobili.

Bojim se da Putin upravo sad ne može i ne želi održati ovaj sastanak. Ali toliku brutalnost, pa kako to ne zaustaviti? Prije dvadeset pet godina doživjeli smo istu stvar s Ruandom…

Zasad ne idem u Kijev. Poslao sam ondje kardinale Michaela Czernyja i Konrada Krajewskog. Ali osjećam da ja ne moram ići. Prvo moram u Moskvu, prvo moram upoznati Putina… Ali i ja sam svećenik, što mogu učiniti? Radim sve što mogu. Kad bi Putin barem malo otvorio vrata…”, izjavio je papa Franjo.

U nastavku razgovora kritizirao je i patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve, koji podržava rat u Ukrajini.“Razgovarao sam s njim 40 minuta putem Zooma. Prvih dvadeset minuta s kartice koju je držao u ruci čitao mi je sva opravdanja za rat. Slušao sam i rekao mu: ‘Ne razumijem ništa od ovoga. Brate, mi nismo državni klerici, ne možemo koristiti jezik politike, nego Isusov’”, prepričaio je papa.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI