Papa Franjo osudio džihadističke napade diljem svijeta: ‘Nitko ne smije ubijati u ime Boga’

screenshot

Papa je rekao da ga žalosti što se religija i dalje iskorištava kao izgovor za "nasilje, marginalizaciju i odbacivanje".

Papa Franjo osudio je džihadističke napade diljem svijeta i sve vjerske čelnike pozvao da naglase kako nitko ne smije ubijati u ime Boga.

U novogodišnjem govoru članovima diplomatskog zbora pri Svetoj Stolici, Papa je rekao da ga žalosti što se religija i dalje iskorištava kao izgovor za “nasilje, marginalizaciju i odbacivanje”.

Pritom se pozvao na terorizam potaknut fundamentalizmom koji je 2016. odnosio živote u Afganistanu, Bangladešu, Belgiji, Burkini Faso, Egiptu, Francuskoj, Njemačkoj, Iraku, Jordanu, Nigeriji, Pakistanu, Tunisu, Turskoj i Sjedinjenim Državama. To je podlo i gnusno, iskorištavanje djece radi ubijanja kao u Nigeriji, ili napadati ljude na molitvi kao u Kairu, ili radnike i putnike kao u Bruxellesu, ili prolaznike kao u Nici i Berlinu, ili ljude koji slave Novu godinu kao u Istanbulu, rekao je papa Franjo.

To je ludilo koje zlorabi Božje ime kako bi sijalo smrt, dodao je. Zato pozivam sve vjerske čelnike da zajedno još jednom nedvosmisleno objave da nitko ne može ubijati u ime Boga, naglasio je.

Ujedno pozvao je sve vlade da se bore protiv siromaštva koje generira takav fundamentalizam.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI