PAPA FRANJO ODLAZI U POSJET BAHREINU: Nada se da će učvrstiti veze s islamom

Papa Franjo ponovno odlazi na službeno putovanje. No, ovo je putovanje iznimno značajno jer je on prvi poglavar Katoličke crkve koji će posjetiti Bahrein. Nada se da će time učvrstiti veze s islamom. Neki se pak nadaju kako će papa govoriti o kršenju ljudskih prava u toj zaljevskoj zemlji.

Putovanje u Bahrein traje od četvrtka do nedjelje, a to je papino 39. međunarodno putovanje. Ujedno se ono događa tri godine nakon njegovog povijesnog putovanja u Ujedinjene Arapske Emirate 2019., gdje je potpisao muslimansko-kršćanski manifest za mir.

Međutim, neke skupine za ljudska prava sada se nadaju da će Franjo izvršiti pritisak na bahreinskog sunitskog vođu, kralja Hamada bin Isu Al-Kalifu, da zaustavi represiju nad šijitskim muslimanima u zemlji, iako je pitanje ljudskih prava u susjednom Kataru privuklo više pozornosti posljednjih mjeseci uoči Svjetskog prvenstva u nogometu.

U petak se Franjo u Bahreinu planira sastati s najvišim autoritetom sunitskog islama šeikom Ahmedom al-Tajebom, velikim imamom prestižne kairske džamije Al-Azhar koja je jedan od najvažnijih centara za proučavanje islama.

Oni su potpisali zajednički dokument u Abu Dabiju u veljači 2019. kojim se obvezuju na međuvjerski suživot između kršćana i muslimana. Taj je posjet bio prvi posjet jednog pape zemlji Perzijskog zaljeva.Papa će se sastati i s Muslimanskim vijećem starijih sa sjedištem u Abu Dabiju. Na dnevnom će redu biti muslimanske zajednice na zapadu, humanitarne krize, klimatska pitanja te odnosi muslimana i kršćana.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI