PAPA FRANJO ODLAZI NA ‘POKAJNIČKO HODOČAŠĆE’: ‘Želi pomoći zaliječiti patnje nanesene autohtonom narodu čija su djeca bila zlostavljana u internatima Katoličke crkve’

screenshot

Papa Franjo sprema se na tzv. “pokajničko hodočašće” u Kanadu od 24. do 30. srpnja. U nedjelju je izrazio nadu da će tim putovanjem “pomoći zaliječiti patnje nanesene autohtonom narodu čija su djeca bila zlostavljana u internatima Katoličke crkve”.

Papin posjet Kanadi predviđa najmanje pet susreta s predstavnicima autohtonog naroda kojima će se na njihovu tlu ispričati za ulogu Crkve u upravljanju školama kojima se nastojala izbrisati domorodačka kultura.

“Nažalost u Kanadi mnogi kršćani, uključivo neki članovi crkvenih redova, pridonijeli su politici kulturne asimilacije koja je u prošlosti na razne načine teško naštetila autohtonom stanovništvu”, rekao je Papa u tjednom obraćanju na Trgu sv. Petra u Rimu.

Oko 150 tisuća djece bilo je izdvojeno iz obitelji i smješteno u internate gdje su mnoga bila zlostavljana, silovana i pothranjena čime je počinjen “kulturni genocid”, kako je 2015. navelo Kanadsko povjerenstvo za istinu i pomirbu.

Cilj kanadske države bila je kroz te internate koji su djelovali od 1831. do 1996., asimilirati domorodačku djecu.



Internate su u ime vlade uglavnom vodile kršćanske zajednice, a ponajviše Katolička crkva.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI