PAPA FRANJO JE GLAS RAZUMA: Pozvao političare na mir kako bi izbjegli prijetnju nuklearnog rata

Flickr

Papa Franjo usporedio je u utorak trenutnu situaciju u svijetu s kubanskom raketnom krizom iz 1962. te je predvodeći vođe svjetskih religija pozvao političare na mir kako bi izbjegli prijetnju nuklearnog rata zbog Ukrajine.

Poglavar Katoličke crkve predsjedao je svečanim zatvaranjem trodnevne konferencije u rimskom Koloseju, u organizaciji talijanske katoličke zajednice Sant’Egidio, koja se zalaže za mir u svijetu.

Nakon zasebnih molitvi različitih religijskih skupina, papa Franjo je u obraćanju tisućama ljudi osudio „tmurni scenarij, u kojem, nažalost, planovi moćnih svjetskih vođa ne uzimaju u obzir pravedne težnje naroda“.

„Danas, zapravo, ono čega smo se bojali i nadali se da za to nikada nećemo više čuti, otvoreno prijeti: upotreba atomskog oružja, koje se nakon Hirošime i Nagasakija pogrešno nastavilo proizvoditi i testirati“, rekao je papa, osvrćući se na mogućnost korištenja nuklearnog oružja u Ukrajini.

Papa Franjo prisjetio se kako je 25. listopada 1962., na vrhuncu kubanske raketne krize, papa Ivan XXIII. radijskom porukom apelirao na tadašnje vođe da spase svijet od propasti.



„Danas se mir teško krši, napada i gazi, i to u Europi, na samom kontinentu koji je u prošlom stoljeću pretrpio grozote dvaju svjetskih ratova“, dodao je Papa.

Uz Svetog Oca na pozornici ispred drevnog Koloseja sjedila 91-godišnja spisateljica Edith Bruck, židovka iz Mađarske koja je preživjela holokaust i danas živi u Italiji.

„Nažalost, otada su ratovi nastavili izazivati krvoproliće i osiromašivati zemlju. Ipak, situacija koju sada doživljavamo je osobito dramatična“, poručio je papa.

Svečanosti zatvaranja prisustvovali su kršćani, židovi, muslimani, Sikhi, budisti te predstavnici drugih religija. Konačna poruka konferencije bio je apel na zabranu proizvodnje nuklearnog oružja.

Konferenciju, koja se većinom odvijala u okolici Rima, u nedjelju su otvorili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njegov talijanski kolega Sergio Mattarella.

Ruska pravoslavna crkva (RPC), a njezin poglavar patrijarh Kiril saveznik je ruskog predsjednika Vladimira Putina, dopušta da njome manipuliraju civilne vlasti kako bi opravdale rat u Ukrajini, rekao je Macron na otvaranju u nedjelju pozvao RPC da se suprotstavi takvom pritisku.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI