PAO JE DOGOVOR: Osnovica plaće raste za četiri posto, novi krug pregovora u jesen

Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Tijekom pregovora između predstavnika sindikata i Vlade dogovoreno je kako će osnovica plaća porasti od 1. svibnja za četiri posto, prenosi HRT.

Hoće li se postići dogovor ili će javne i državne službe krenuti u pripreme za štrajk nije se znalo do samoga kraja današnjeg sastanka. Najveća prepreka koju je trebalo riješiti u pregovorima bio je rast osnovice plaće.

“Kompromis je postignut da s 1. svibnjem dižemo osnovicu za 4 posto. Dakle, to će doći s plaćom za svibanj”, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

“I današnji sastanak je započeo s neprihvatljivom ponudom Vlade RH. Ponuda je bila dva plus dva tako da nismo mogli biti zadovoljni niti današnjim sastankom. Evo premijer voli poziciju win-win pa je nakon razgovora, a nakon sve naše argumentacije, ekonomskih pokazatelja i razgovora, došlo do tog pomaka”, rekla je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja.

Do pomaka je došlo i kod iznosa za sistematske preglede koji su povećani s 500 na 1200 kuna. Postignut je i dogovor o povećanju troška prijevoza.



“Do sada je taj trošak bio jednu kunu, danas smo postigli dogovor da on ide na 1,35 kuna plus korektivni mehanizam od 10 posto u varijanti da se poveća cijena goriva, može se naravno i smanjiti”, rekao je Plenković.

Nakon četiri i pol mjeseca pregovora sindikati državnih službi kažu nije se moglo postići više.

“Mislim da smo u danom trenutku izvukli ono što je maksimum. Osjetili smo da Vlada ne može preko ove linije do koje je došla i jedino pragmatično rješenje je bilo da prihvatimo takvu ponudu”, rekao je Zdravko Lončar, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a RH.

Postignuti kompromis o temeljnom kolektivnom ugovoru za 230 tisuća zaposlenika za Vladu će biti dodatni trošak u proračunu od milijardu i 125 milijuna kuna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI