‘PAO’ JE DOGOVOR OKO REGISTRACIJA NA KOSOVU? Etnički Srbi imat će dva mjeseca za promjenu, a oružane i mirovne snage spremaju se za sukob

Foto: Wikimedia Commons

Moglo bi doći do novih napetosti na Kosovu zbog najave tamošnje vlade oko novih registarskih oznaka. Naime, do 31. listopada vozači su obavezni zamijeniti srbijanske registracije s kosovskima, koje izdaje Priština.

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je kako to nije “ništa više ili manje od izraza vršenja suvereniteta”, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istaknuo kako vjerojatno neće doći do dogovora s Kosovom oko tog pitanja.

Ranije su Srbi s Kosova zbog te odluke blokirali ceste te je došlo do nekoliko sukoba s policijom, nakon čega su intervenirale i mirovne snage NATO-a. Isto tako, Kurti je ovu promjenu odgodio pod pritiskom zemalja Europske unije te SAD-a.
Također, srbijansko ministarstvo obrane izvijestilo je kako je počela pojačana obuka dijela vojnika na granici.

“Obuka se provodi s ciljem održavanja visokog stupnja borbene spremnosti angažiranih postrojbi i njihove sposobnosti za brzo reagiranje u slučaju potrebe te da se osiguraju mir i sigurnost uz administrativnu liniju”, kazali su.

Facebook CommentsLoading...
DIJELI