PANDEMIJA TRAJE, VIRUS NIJE NESTAO: Mayer: ‘Simptomi su blaži, na jesen se očekuje novo cjepivo’

screenshot

Unatoč visokim temperaturama, u Hrvatskoj raste broj zaraženih koronavirusom. Tako je u subotu zabilježeno 1488 novozaraženih, a prošle godine na isti dan bilo je 87 slučajeva što znači 17 puta više.

Epidemiologinja iz HZJZ-a Dijana Mayer rekla je kako sada imamo puno veći broj novooboljelih, no to možemo pripisati padu zaštite, tj. padu antitijela ljudi koji su se cijepili i preboljeli, što je normalno i razumljivo i novoj podvarijanti omikrona.

“Sve više i više nam zapravo preuzima varijanta BA4, BA5, simptomi su sada puno blaži. Možemo očekivati povećani broj novooboljelih, međutim i dalje očekujemo da će to biti blaga klinička slika koja neće zahtijevati hospitalizaciju”, rekla je Mayer.

Dodala je kako je cijepljeno oko 60 posto ukupnog stanovništva u zemlji, što je daleko manje od razine procijepljenosti kakva bi trebala biti. Sve se više spominje novo cjepivo koje bi trebalo biti dostupno od jeseni.

“Sve države članice moraju odlučiti s kojim će cjepivom procijepiti svoje građane. O tome se još raspravlja, pomno se razmatraju rezultati kliničkih ispitivanja i puno pametniji ćemo biti potkraj ljeta”, rekla je epidemiologinja za Dnevnik.hr.



Očekuje se i povećan interes za cijepljenjem i to prvom, drugom, trećom ili četvrtom dozom.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI