Pale teške optužbe iz Italije na račun Furija Radina i Maurizija Tremulija: ponašaju se kao diktatori

Patrik Macek/PIXSELL

Svake godine iz talijanskog državnog proračuna u Hrvatsku se slijeva pet milijuna eura za očuvanje talijanskog identiteta. No nitko ne gleda kako se taj novac troši, piše Glas Istre.

Istovremeno se zastupnik talijanske nacionalne manjine, ujedno i potpredsjednik Sabora, Furio Radin i predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul ponašaju kao diktatori. Tvrdi tako bivša talijanska konzulica u Sloveniji do 2014. Maria Cristina Antonelli.

Naime, njezina je opaska prošlog četrvrta objavljena u talijanskom dnevnom listu La Repubblica.

Antonelli je oštra te navodi da su unatoč velikom iznosu koji dobivaju od talijanskih poreznih obveznika, Talijani u Hrvatskoj otuđeni od svog identiteta i kulture.

Upozorava da je situacija alarmantna i da traje već gotovo 30 godina. Bivša konzulica napominje da bi se taj novac trebao trošiti na kulturne manifestacije, obrazovanje i projekte koji štite kulturnu i identitetsku baštinu.



No stvarnost, ističe, izgleda u potpunosti drugačije: zajednica Talijana se svakim danom sve više udaljava od svojih korijena, a sredstva su utrošena, dalo bi se zaključiti po njezinim riječima, u sumnjiva ulaganja poput kaštela Soardo-Bembo u Balama, piše Glas Istre.

Furio Radin, u razgovoru za Glas Istre, ističe da je Antonelli “konzultant B kategorije”.

Na pitanje želi li reći da nije dobro obavljala svoj posao, Radin je odgovorio: “Ne. Ne želim reći da nije dobro obavila svoj posao. Uopće ne znam kako je obavila posao. Vidio sam je tri, četiri puta. Govorim o razdoblju do 2014. godine. No, 2015. su je s jednom komisijom poslali da izvidi kako se troši taj novac. Došli su totalno nenajavljeno, kao što i treba biti u takvim slučajevima. Na kraju je izvješće pokazalo da je sve u redu. Pričamo o mišljenju te gospođe koja nije diplomat, nego ćata, i o tome piše jedna freelance novinarka koja je dosad pisala samo i gotovo isključivo o klanovima Roma. Neću istraživati zašto je do ovoga došlo jer nisam pobornik teorije zavjere, ali izgleda da nas netko ne voli.”

Antonelli je navela da bi se novac trebao trošiti na kulturne manifestacije, obrazovanje i projekte koji štite kulturu i idenitet Talijana. Radin je kazao da “svaka zajednica ima svoje uspone i padove” te da “ima trenutaka ushićenja i trenutaka kada se pripadnici osjećaju zanemareni.”

Upitan jesu li zanemareni, Radin je rekao da se “danas svi građani Hrvatske osjećaju zanemareno”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI