PA OVO BI MOGLO KRENUTI U NOVI OKRŠAJ! Na ispraćaju vojske u Našicama mogao bi se dogoditi veliki presedan

Foto: MORH/ F. Klen

Čini se da je na pomolu novi,  dosad nezabilježeni okršaj predsjednika Republike Milanovića i ministra obrane Banožića. A uslijed toga moglo doći do toga da vojska odlučuje o tome kome će se prikloniti, odnosno koga će poslušati.

Naime u vojarni “132. brigade HV” u Našicama bit će ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo. Tom će događaju nazočiti i Banožić i Milanović.

Ministarstvo obrane danas je nešto prije 13 sati uputilo poziv medijima za dolazak u vojarnu i medijsko praćenje svečanog ispraćaja.

Svečani ispraćaj 36. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u NATO operaciju KFOR u Republiku Kosovo održat će se u ponedjeljak 22. studenog u vojarni “132. brigade Hrvatske vojske” u Našicama s početkom u 10:30 sati.

U područje operacije upućuje se 130 pripadnika Hrvatske vojske, među kojima se nalazi šest žena.



Svečanosti će nazočiti ministar obrane Mario Banožić, stoji u dopisu MORH-a.

Poziv MORH-a

Sat vremena kasnije medijima je iz Ureda predsjednika stigla obavijest da u vojarnu “132. brigade” u Našice dolazi Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović uz napomenu da “Sudjelovanje medija na svečanom ispraćaju nije predviđeno”.

“Javnost ćemo informirati o održanom događaju priopćenjem i fotografijama”, stoji u službenoj obavijesti Ureda predsjednika.

“Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik OSRH odlučio je tako imajući u vidu dosadašnja iskustva, te nakon brojnih razgovora s časnicima i vojnicima. Najavljeni događaj organiziran je zbog ispraćaja vojnika HV-a koji odlaze u NATO misiju, odnosno organiziran je isključivo s ciljem da se vrhovnom zapovjedniku OSRH, vojnim zapovjednicima i ministru obrane pokaže njihova spremnost za misiju. Tako važan događaj za vojsku ne može se i neće se iskorištavati za bilo čije dnevnopolitičke interese”, poručili su iz Ureda predsjednika.

Poziv Ureda predsjednika

Ovakvo nešto, da dvije institucije, Ured predsjednika i Ministarstvo obrane za isti događaj kojem će nazočiti šalju drugačije obavijesti za medije, piše  Jutarnji list.

Naravno sve ovo treba gledati u kontekstu višetjednog obračuna predsjednika i ministra obrane oko ovlasti nad vojskom, a ovo se može smatrati testiranjem snage i autoriteta jednog od njih dvojice. Naime, za očekivati je da će sutra vojna policija na ulazu u vojarnu od svojih nadređenih imati zapovijed da novinare ne pušta u vojarnu. No ozbiljan problem bi se mogao dogoditi ukoliko nadležni iz MORH-a budi inzistirali da novinari uđu u vojarnu jer su ih oni pozvali.

To bi, pak, moglo staviti vojsku u dilemu koga poslušati – Ministarstvo obrane ili Ured predsjednika. U MORH-u naime, neslužbeno, objašnjavaju kako je Ministarstvo obrane u vojarnama domaćin i oni su ti koji pozivaju goste. Pri tome se pozivaju na Zakon o obrani koji kaže da se “vojnim lokacijama i građevinama smatraju nekretnine u vlasništvu Republike Hrvatske koje su dane na upravljanje i raspolaganje Ministarstvu obrane”.

Nešto slično već smo gledali nedavno u vojarni u Požegi kada je MORH tvrdio kako MORH određuje tko će govoriti na prisezi vojnika, dok je predsjednik Republike donio odluku da nitko osim njega nema pravo držati govor što je izazvalo neviđeni skandal.

 

 

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI