PA MI SMO NAJBOGATIJA NACIJA NA SVIJETU: Hrvati zaboravili tužiti Volkswagen, to je učinilo njih samo 50

Foto: Volkswagen / Ingo Barenschee

Čak 6200 Slovenaca tužilo je VW, a samo 50 Hrvata. Svi vlasnici Volkswagen vozila kupljenog do kraja 2015. godine mogli su dobiti i do nekoliko desetaka tisuća eura da su pravodobno podigli tužbu, piše Poslovni.hr.

I tako dok je cijeli svijet tužio Volkswagen Grupu, Hrvatska je jedna od rijetki zemalja u kojoj nema tužbi, vlast nije poduzela ništa, a rok za priključenje kolektivnoj tužbi istekao je 29. rujna.

Vlasnici vozila zahvaćenih skandaloznom aferom “Dieselgate” naplatili su se u iznosima od nekoliko tisuća eura do potpunog povrata novca za kupljena neispravna vozila, piše Autopress.


SAD je od društva iz Wolfsburga uspio utjerati gotovo 14 milijardi dolara, Njemačka oko četiri milijarde, Italija milijune, a Hrvatska čista 0! Brojni sudski procesi privatnih tužitelja već su završeni, a u prosjeku im je Volkswagen platio između četiri i osam tisuća eura, ovisno o modelu, njegovoj starosti, broju prevaljenih kilometara… Procjenjuje se kako je do sada Dieselgate stajao VW i više od 35 milijardi eura.

I tako zahvaljujući nečijoj aljkavosti Hrvati u Hrvatskoj nisu dobili ni kunu. Naša zemlja gotovo da nije poduzela ništa da se obeštete vlasnici spornih vozila, iako je Europska komisija vladama članica EU poslala precizne upute kako prisiliti VW da plati penale.Posredstvom njemačkog odvjetničkog ureda koji protiv Volkswagena zastupa na desetke tisuća vlasnika diskutabilnih vozila VW grupe nalazi se najviše 50 Hrvata. Među onima koji su uspjeli utjerati štetu od Volkswagena je 400.000 Nijemaca, 300.000 Amerikanaca, 40.000 Britanaca, 22.000 Talijana, 11.000 Belgijaca, 10.000 Austrijanaca, 6500 Španjolaca, 6200 Slovenaca, 4000 Portugalaca, 3300 Švicaraca, 1500 Luksemburžana, 50 Hrvata.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI