OZBILJNE OPTUŽBE! USKOK tvrdi da je Kalmeta izgradio kriminalnu piramidu

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

U ponedjeljak je, na zagrebačkom Županijskom sudu, počelo iznošenje završnih riječi stranaka u suđenju bivšem ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i ostalim okrivljenicima u aferi HAC-Remorker. Sam dokazni postupak je trajao gotovo dvije godine, prenosi tjednik Nacional.

Kalmeta je izgradio kriminalnu piramidu unutar resora kojim je upravljao te je jasno da je kao nositelj državne vlasti u ključnom resoru za izgradnju prometne infrastrukture imao izuzetnu moć i utjecaj nad građevinskim tvrtkama koje su zbog svojeg poslovnog opstanaka morale izvršavati njegove naloge”, rekao je zamjenik ravnateljice Uskoka Saša Manojlović.

Tužitelj je naveo da su sve optužbe protiv Kalmete i ostalih optuženika dokazane i kako je cilj Kalmetine organizacije bilo izvlačenje novaca. Dodao je da su u spornim slučajevima, kao investitori, bile uključene Hrvatske autoceste, Hrvatske ceste i Lučka uprava Zadar, a koji su pripadali resoru ministarstva koje je tada vodio Kalmeta.

Manojlović je podsjetio na svjedočenje nekadašnjeg člana Uprave Hrvatskih autocesta Josipa Sapunara, koji je opisao kako se dijelio novac te kako mu je bivši državni tajnik u Ministarstvu prometa Zdravko Livaković objasnio da dio izvučenog novca ide za Kalmetu i za Zadar. ”Posebno treba imati na umu da su inkrimirana djela počinjena u vezi cestogradnje u vrijeme izgradnje kapitalnih infrastrukturalnih projekata u Hrvatskoj. Ti projekti su imali veliki značaj za Republiku Hrvatsku i njezine građane, a okrivljenici su to iskoristili za svoje osobno bogaćenje”, zaključio je Manojlović te zatražio od suda da sve optuženike proglasi krivima.

Kalmetin branitelj Krešimir Vilajtović je u završnim riječima obrane rekao kako za Uskokovu optužnicu ne postoje dokazi. ”Nitko od svjedoka i vještaka tijekom suđenja nije spominjao Kalmetu, a ne postoje ni materijalni dokazi koji bi upućivali da je Kalmeta znao i počinio što mu se stavlja ne teret. Kako Kalmeta može biti optužen da je imenovao ključne ljude u resoru radi uvlačenja u kriminal kada sva ta imenovanja donosi Vlada. Uz to, Sapunar i Boban su bili u upravi Hrvatskih autocesta još od vremena Vlade Ivice Račana”, naglasio je Kalmetin odvjetnik.



Božidar Kalmeta od početka odbacuje optužbe za korupciju i tvrdi da je žrtva političkog progona te da je glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan protiv njega podigao “po nalogu Zorana Milanovića”, a drugu “kako bi se dodvorio Mostu”.

Optužnicom su obuhvaćeni i Kalmetini bivši suradnici, bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a, a spominju se i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta Stjepko Boban, čelnici građevinskih tvrtki Damir Kezele, Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Oni će svoje obrane iznijeti nakon prvooptuženog Kalmete.

Nekadašnji financijski direktor HAC-a Josip Sapunar još je u istrazi Livakovića i Mikulića optužio kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca, koji je kao i  Sapunar, sporazumno osuđen na povrat novca i rad za opće dobro nakon priznanja Uskokovih optužbi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI