OVO VEĆ POSTAJE OZBILJNO: Rusija odlučila protjerati diplomate Slovačke, Litve, Latvije i Estonije

Foto: Profimedia

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u srijedu je naredilo protjerivanje sedam diplomata iz predstavništava Slovačke, Litve, Latvije i Estonije kao odgovor na protjerivanje ruskih izaslanika.

Tri slovačka diplomata, dvoje diplomata Litve te po jedan izaslanik Latvije i Estonije imaju tjedan dana vremena da napuste Rusiju, doznaje se iz priopćenja ministarstva.

Rusija je četiri zemlje optužila za “lažnu solidarnost” sa Češkom koja je prošli tjedan naredila većem dijelu osoblja ruskog veleposlanstva u Pragu da napusti zemlju, optužujući ruske špijune da stoje iza eksplozije skladišta streljiva 2014.

Rusija je te optužbe odbacila kao “apsurdne”.

Češka je čak i imenovala dvoje osumnjičenih za povezanost s tom eksplozijom, Ruslana Boširova i Aleksandra Petrova koji su navodno pripadnici elitne jedinice 29155 ruske vojne obavještajne službe GRU.



Odnosi Moskve i Praga na najnižoj su razini od završetka komunističke ere 1989.

Velika Britanija optužila je u odsutnosti spomenuti dvojac za pokušaj ubojstva nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri nervnim otrovom novičokom u engleskom gradu Salisburyju 2018.

Rusija niječe umiješanost u taj incident.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI