OVO SE HDZ-U NEĆE SVIDJETI! Jadranka Kosor poručila: ‘Premijer bi bolje kohabitirao s Milanovićem ili Škorom’

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Bivša premijerka i predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor gostujući u RTL Direktu komentirala je izjavu predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović da su tajne službe korumpirane, a otkrila je i kako očekuje da će se rasplesti bitka za Pantovčak, koja će biti najneizvjesnija dosad.

“Kad aktualna predsjednica države na taj način bilo gdje optuži tajne službe, a ona je izrijekom rekla da se radi o SOA-i, onda to u demokratskom svijetu odjekne kao bomba. No, nikakvo obrazloženje nakon toga nismo dobili, nikakve potvrde ni argumente. Dapače, dan poslije je zapravo govorila o VSOA-i, znači Vojno sigurnosno-obavještajnoj agenciji i spominjala neke prošle slučajeve”, objasnila je Kosor i dodala da javnost i građani zaslužuju obrazloženje na što je točno predsjednica mislila.

“Jer ako je to zaista tako, postavlja se pitanje kako to da je prošlo punih pet godina da ona, koja uz Vladu kreira kako će raditi tajne službe, nisu ni na koji način reagirali”, kazala je Kosor. Komentirajući predsjedničino druženje s Milanom Bandićem i izjavu da će mu nositi kolače u zatvor bude li osuđen, Kosor je kazala kako smatra da se predsjednik države mora držati Ustava “kao pijan plota”, ističe bivša premijerka Kosor.

“Ako je neka osoba, bez obzira kako se zvala, USKOK-ov optuženik, onda sve osobe na javnoj sceni, a posebno one koje predstavljaju državu, o tome moraju voditi računa”, kazala je.

“Jer kad predsjednica države pjeva USKOK-ovu optuženiku ili kaže da bez obzira na to je li on u zatvoru, ona će mu nositi kolače, to je s jedne strane poruka pravosudnim tijelima. Tako se to apsolutno može tumačiti. A s druge strane, predsjednik države jedini može dati pomilovanje. To je poruka pravnoj državi i vladavini prava. A predsjednik države zaista mora podupirati ustavne vrijednosti, a vladavina prava jest jedna od njih”, kazala je Kosor.No, u kampanji gledamo i da mnogi kandidati ne znaju koje su im ustavne ovlasti, ali se ipak žele miješati u njih. “Netko tko je pet godina predsjednik države morao je naučiti što su ustavne ovlasti, nije to tako teško”, kazala je Kosor.

Teško joj je predvidjeti hoće li HDZ-ovci masovno glasati za Miroslava Škoru. “Moguće je. Neki od njih smatraju da je Škoro veći HDZ-ovac od Grabar-Kitarović”, kazala je Kosor i dodala da njih dvoje “pikiraju” na isto biračko tijelo. Prisjetila se da je nju Škoro podupro u predsjedničkoj kampanji 2005. godine. “To je bila moja takozvana kampanja. Kažem takozvana jer je tada aktualni predsjednik Mesić bio ponovno kandidat i zapravo ga je podupirao veliki dio tada moje stranke HDZ-a”, kazala je Kosor i dodala da ju je tada Mesić premoćno pobijedio u drugom krugu.

“Ja se tada, naravno, nisam dala. Pogotovo kad sam shvatila da se radi o nekoj vrsti, da tako kažem, dogovora”, kazala je Kosor i dodala da je zato ova situacija koju imamo na predsjedničkim izborima zanimljiva.

“Često puta se političari zavaravaju činjenicom da ih mnogi ljudi ljube i grle, govore da su kolosalni, najbolji, najpametniji… Ja sam na svom iskustvu naučila da oni koji te najviše tapšu i koji te najviše grle i ljube i kažu da si neponovljiv, fantastičan i najbolji, zapravo ti poslije zabiju pribor za jelo za 24 osobe u leđa, skupa s malim žličicama”, kazala je Kosor.

“Sve opcije su moguće”

Mesić i ona održali su prvu debatu u Hrvatskoj na predsjedničkim izborima 2005. godine na RTL-u, a smatra kako su tada pitanja bila aktualnija nego ovoga tjedna na sučeljavanju aktualnih kandidata. “Sučeljavanje mi se činilo kao sučeljavanje za početak 20. stoljeća, a ne za 21. stoljeće”, kazala je Kosor.

Na pitanje mogu li Milanoviću glasove odnijeti kandidati s ljevice: Katarina Peović, Dalija Orešković pa i Dario Juričan, Kosor je kazala da će mu sigurno odnijeti. “I pola posto je puno kada se radi o razlici na razini statističke pogreške, a ona je sada na razini statističke pogreške”, kazala je Kosor te dodala da će i Škoro oduzimati glasove Grabar-Kitarović.

“Sve opcije su moguće. I da imamo muškarca i ženu u drugom krugu. I da imamo dva kandidata u drugom krugu, i da se ponovno dogodi da predsjednik države ne ponovi drugi mandat, kao što smo imali prije pet godina”, kazala je Kosor.

“Sve ovisi o tome tko će u drugom krugu moći disciplinirano izvesti svoje birače i pridobiti nešto onih drugih. Dakle, nije dovoljno dobiti lijeve ili desne nego treba dosta zagrabiti u centar i u one nezadovoljne i u one koji nerado izlaze na birališta. Takvih će, bojim se, biti u drugom krugu dosta. Tu HDZ zna dodatno stimulirati svoje birače i s tom velikom i važnom infrastrukturom zna učiniti tu vrstu preokreta”, kazala je Kosor.

Na pitanje kako bi izgledala kohabitacija premijera Plenkovića s Milanovićem ili Škorom odgovorila: “Mislim da dobro”.

“Sa Zoranom Milanovićem mislim da bi dobro kohabitirao. Mislim da se Milanović ne bi previše miješao jer je to bezbroj puta ponovio u trenutku kada je njemu, dok je bio premijer, predsjednica Grabar-Kitarović pisala pismo i rekla da bi najbolje što može napraviti za državu bilo da podnese ostavku. I lupila je šakom po stolu, ne doslovno. I sa Škorom bi bilo jednako jer mislim da bi on odustao od ovih svojih velikih najava o raspuštanju Sabora i drugih stvari”, kazala je Kosor.

“Grabar-Kitarović bi, ako pobijedi, to bio drugi mandat u kojem više ne bi imala nijednu ogradu i mogla bi raditi što hoće radeći za neki sljedeći posao i mislim da bi to, možda, čak bilo najteže u toj izbornoj godini. Sljedeća godina je vrlo važna za Plenkovića jer su parlamentarni izbori i izbori u HDZ-u.”

Facebook Comments

loading...
Loading...
DIJELI