OVO MORATE PROČITATI! Šokantna lista svih HNS-ovaca u mutnim poslovima

Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Kupnja stana u središtu Zagreba na naslovnice je lansirala prvog čovjeka HNS-a Ivan Vrdoljaka jer mnogima nije posve jasno od kud mu novac za luksuznu nekretninu. No, i bez Vrdoljakovih afera HNS odavno već prati glas ‘male stranke, za velike afere’ pa je tako primjerice, varaždinski Preskršajni sud nedavno objavio nepravomoćnu presudu kojom se krivim proglasilo bivšeg varažinskog župana Predraga Štromara. Smatra ga se odgovornom osobom zbog sklapanja ugovora o prijevozu učenika osnovnih škola bez da je proveden postupak javne nabave. Ministar graditeljstva iz HNS-ovih redova ubrzo potom obavijestio je javnost da mu nije žao zbog toga čina te da bi opet ponovio isto, jer bi u suprotnom djeca ostala bez prijevoza za školu.

Baš kada se Štromar donekle uspio opravdati od grijeha, u neugodnu situaciju upada i njegov stranački šef Ivan Vrdoljak. Naime, u središnjici HNS-a Vrdoljak se obratio javnosti slijedom optužbi koje je na njegov račun izrekao član uprave Nuklearne elektrane Krško Hrvoje Perharić. Dotični je protiv bivšeg ministra gospodarstva podnio i kaznenu prijavu u kojoj navodi kako je Vrdoljak prijetio njemu i njegovoj obitelji. No, Vrdoljak sve te optužbe naziva lažima, uz opasku da je prijava temeljena na lažnom iskazu što namjerava dokazati i na sudu. Dakako ovo je tek jedna u nizu neugodnih prozivkih na račun Vrdoljaka. Zanimljivo je i, bez ova dva ključna HNS-ova imena, pogledati paletu članova ove stranke koji su se našli u nekim neugodnim situacijama.

Primjerice, Zvonko Spudić iz karlovačke županijske organizacije stranke svojedobno je završio u zatvoru na 14 mjeseci, jer je oštetio općinu Barilović za 140 tisuća kuna. Po izlasku iz stranke, ponovno je izabran za šefa županijske organizacije. I Srećko Ferenčak, dugogodišnji glavni tajnik stranke dva puta je bio osuđivan, ali oba puta Vrhovni sud ukidao mu je presude.

Na trećem suđenju za ‘aferu nanbudo’ je i oslobođen. No, prema optužnici je zemljište od 5000 četvornih metara, koje je po simboličnoj cijeni dobio od Grada Zagreba, s namjenom gradnje Centra za dnevnu skrb invalidnih osoba, 2002. preprodao Konzumu za 10,6 milijuna kuna.  Bivši predsjednik Stipe Mesić pomilovao je HNS-ova Marka Pušića, koji je s Leonom Sulićem, nekadašnjim direktorom Croatia busa osuđen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti. HNS-ov Dubravko Belan osuđen je na osam mjeseci  zbog krađe jedrilice, a znan je i kao suvlasnik jedrilice Adelante u kojoj je pronađeno 300 kilograma kokaina.

I bivši HNS-ov gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić bez odobrenja Gradskog vijeća odobrio je pozajmicu od dva milijuna kuna. Osuđen je na godinu dana zatvora, a Vrhovni sud kaznzu mu smanjuje na šest mjeseci. HNS-ov Momčilo Balajić iz Sinja osuđen je na pola godine zatvora zbog krivotvorenja službene isprave. Cilj je bio neistinito pripisati teren u vlasništvo firme Peradarstvo, koja je bila u likvidaciji. I HNS-ov Đani Poropat iz Rijeke osuđen je na deset mjeseci zatvora zbog utaje poreza, a na osam mjeseci uvjetno osuđen je Ivan Doboš, HNS-ovac iz Belog Manastira. Nekadašnja HNS-ova ministrica Andrea Zlatar Violić spominjana je zbog ‘peglanja’ službene kartice, a Marija Brezovac nepravomoćno je osuđena zajedno s vlastitim sinom zbog zloupotrebe povjerenja u gospodarskom poslovanju pri čemu su počinili štetu od 10-ak milijuna kuna. Marijan Đurek spominje se stoga što je Zlatar oštetio za minimalno 16 milijuna kuna, što je Grad dovelo u blokadu.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI