Ovo je novi hrvatski veleposlanik u Rusiji?

Wikimedia Commons

Ikristaliziralo se ime koje će popuniti mjesto koje je ispražnjeno prije gotovo dvije godine odlaskom bivšeg veleposlanika u Moskvi Igora Pokaza

Tonči Staničić bit će novi hrvatski veleposlanik u Rusiji, potvrđeno je Večernjem listu iz više diplomatskih izbora. Procedura imenovanja hrvatskog diplomata u Moskvi ipak nije potpuno završena jer se još čeka agreman, odnosno pristanak zemlje prijateljice.

 Naime, Staničić je profesionalni diplomat i bio je, među ostalim, hrvatski veleposlanik u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori te Bugarskoj.

Tako se od 1992. do 1996. nalazio na poziciji konzula u Veleposlanstvu RH u Moskvi, a prije toga, od 1991. do 1992., bio je zamjenik predsjednika Državne komisije za razmjenu ratnih zatočenika i koordinator pregovaračkog tima za južnu Hrvatsku.

Među više imena kojima se baratalo, iskristaliziralo se ono koje će popuniti mjesto koje je ispražnjeno prije gotovo dvije godine odlaskom bivšeg veleposlanika u Moskvi Igora Pokaza. Iako je Pokaz šest mjeseci prije povlačenja Ministarstvu vanjskih poslova najavio svoje planove i najavio odlazak iz privatnih razloga, odugovlačilo se s rješenjem i pronalaženjem njegove zamjene.

Odnose između Hrvatske i Rusije, koji se posljednjih godina zaoštravaju trebalo bi olakšati imenovanje novog veleposlanika, oko kojeg su se složili sukreatori vanjske politike, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, piše Večernji list.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI