OVO BI VAS MOGLO IZNENADITI: Sanader bi vrlo brzo mogao izaći na slobodu

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Bivši predsjednik HDZ-a i premijer Ivo Sanader nedavno je pravomoćno osuđen na šest godina zatvora u slučaju Ina-Mol, naknadno bi trebala biti objavljena jedinstvena zatvorska kazna, no za sada govorimo o 19 godina, koliko je skupio u tri okončana procesa.

Prema zakonu iz ere kada je kazneno djelo izvršeno ukupna kazna ne može biti veća od 15 godina, a u nju se uračunava šest i pol godina, koliko je Sanader do sada proveo iza rešetaka što kroz izdržavanje zatvorske kazne, što kroz istražni zatvor.

Drugim riječima, Sanader bi za najviše osam i pol godina mogao, odnosno morao izaći iz zatvora, s tim da nije nemoguće da ga se otpusti i ranije, ako zatraži uvjetni otpust, što je vrlo izgledan scenarij. Uz to, Sanader na raspolaganju ima tužbu pred Ustavnim sudom koja bi mu također mogla ići u prilog jer je ovaj sud ranije poništio presudu iz istog suđenja za Ina-Mol, a pored toga upućeni spominju i podnesak bivšeg premijera pred Europskim sudom za ljudska prava, na kojega se uvelike oslanja.

Inače, Sanader trenutno služi šestogodišnju kaznu zbog slučaja Planinska, a nedavno mu je stigla druga kazna za Fimi-mediju u kojoj je proglašen krivim za izvlačenje novca iz državnih tvrtki preko spomenute marketinške agencije, no tu mu je kazna s ranijih osam smanjena na sedam godina, a presuda u slučaju HEP-Dioki još je na čekanju, no to je ionako jedini slučaj u kojem je nepravomoćno oslobođen, piše Dnevno.hr.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI