OVO BI MOGAO BITI KRAJ HDZ-a, PRIJETNJA JE STVARNA! Priča se o povijesnom okupljanju: Most razmišlja o taktici bez presedana

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Otkako su iz Metkovića krenuli u pohod na nacionalnu političku scenu, predstavnici Mosta predvođeni psihijatrom Božom Petrovom ne prestaju plijeniti pozornost. U politiku su ušli kao lokalni momci i cure koji su se odlučili promjene uvoditi u svoje sredine pa je tako Petrov ostao poznat kao prvi gradonačelnik u Hrvatskoj koji je srezao vlastita gradonačelnička primanja.

Prošlo je od tada podosta godina, a Petrov je u međuvremenu sa svojim Mostom prodefilirao kroz dvije Vlade, prvo kroz onu Karamarkovu, a zatim i kroz Vladu na čijem je čelu sjedio aktualni premijer Andrej Plenković.

Malo je onih koji su zaboravili ono famozno Mostovo jamstvo da po ulasku u parlament neće koalirati ni s jednom velikom opcijom, dobar dio birača zbog njihovih koketiranja sa SDP-om, ali prije svega zbog suradnje s HDZ-om okrenuo im je leđa.

Zbog ideoloških traganja i etabliranja Mostu je leđa okrenuo dio nekadašnjih kolega, saborskih zastupnika, bivših ministara i podosta onih koji su u vrlo kratkom roku uspjeli izgraditi ozbiljne političke imidže. Bez obzira na to što su se s dijelom kolega Petrov i njegov još zastupljeniji kolega Nikola Grmoja razišli, baza stranke je ostala, a ti rastanci nikada nisu punili medijske stupce niti su se za Mostom u tom kontekstu povukli ikakvi ozbiljniji repovi.

Dobili na snazi

Povukla se zato za Mostom u trenutku kada su im svi predviđali potop nova ekipa s umjereno konzervativne, ali i intelektualne scene koju u Mostu predvode Nino Raspudić i njegova supruga Marija Selak Raspudić. Kako je vrijeme odmicalo, Most se etablirao u Saboru, a ovih dana odlučili su izaći iz ormara pa su i službeno priznali kako oni doista predstavljaju opciju desnog centra, koja za razliku od ostatka desnih opcija u Saboru zasad djeluje dosta skladno.

Izuzmu li se predsjednički izbori na kojima je Most podržao Miroslava Škoru, ova stranka nikada nije ni pokušala graditi priču o objedinjavanju desnice jer je netko mudar unutar Mosta očito dobro procijenio da takav scenarij nije moguć.



 

Umjesto da se spajaju s postojećim i već viđenim licima zbog čijih taština desnica nikada nije uspjela ostvariti relevantne rezultate, mostovci su odlučili stvoriti vlastitu, intelektualnu desnicu koja je prerasla u ozbiljno biračko tijelo pa se s obzirom na sve izborne cikluse koji su iza njih za mostovce doista može reći da su najstabilnija treća politička opcija u zemlji.

Ta najstabilnija treća opcija u zemlji s tom se svojom pozicijom ne miri pa otkako su ušli u Sabor u postojećem sastavu, kontinuirano provociraju premijera Andreja Plenkovića, za razliku od drugih predstavnika desnice Mostovi saborski zastupnici uspijevaju se progurati u etere svih vodećih medijskih kuća u zemlji pa i tamo dobivaju priliku argumentirano iznositi svoja stajališta, što je za političku stranku koja se još etablira itekako korisno.

Vjerojatno su toga svjesni zastupnici poput Karoline Vidović Krišto ili Marijana Pavličeka iz Suverenista, koji rijetko kada gostuju na javnim televizijama na kojima su praktički posve marginalizirani pa ne mogu iznositi ideje za koje se zalažu.

 

Dodatni publicitet

Gorljivo je Most ovih dana u Saboru, ali i na svim televizijama u zemlji, branio svoja stajališta o abortusu i feticidu, a nešto prije toga s Plenkovićem su se obračunavali referendumom o covid-potvrdama koji im na kraju Ustavni sud nije odobrio. No Most je izgleda i tu odbijenicu uspio okrenuti u svoju korist prozivajući domaće pravosuđe i Ustavni sud, što i nije bilo teško jer su iza sebe imali 400.000 potpisa, ali i pretpostavku da će se priča s referendumom doista okončati na način na koji je okončana.

Imali su mostovci u borbi za taj referendum potporu predsjednika Zorana Milanovića, a premijer Plenković i njegova, odnosno HDZ-ova vojska bez suzdržavanja su ponavljali kako iza Raspudića i njegove družine stoji sam Milanović, kojemu je prema premijerovim riječima Most produžena ruka u parlamentu. Da s vremena na vrijeme Most podržava Milanovića i njegove stavove, više nije nepoznanica.

S predsjednikovim stavovima o Hrvatima u Bosni i Hercegovini Raspudić se slagao i prije nego što je postao saborski zastupnik, Milanovića su mostovci podržali i sada kada je najavio blokadu ulaska Finske i Švedske u NATO-savez pa bi se iz niza takvih podudarnosti mogao izvući zaključak da Most i Milanović zaista jesu na istoj političkoj liniji, što nije neobična spoznaja za one koji poznaju Milanovića i Raspudića, a koji tvrde da su njih dvojica uvijek bili u korektnim odnosima premda su ideološki posve suprotstavljeni.

 

Sada kada je Most u ideološkom smislu sve karte stavio na stol, očekivalo se da će u pripremu za nadolazeće parlamentarne izbore krenuti u suradnji s nekom od desnih parlamentarnih opcija, no kako zasad stvari stoje, to neće biti tako. U Mostu, naime, sve učestalije i sve otvorenije razmišljaju o velikoj koaliciji s najjačim strankama oporbe, što pak znači da se razmatra suradnja između Mosta, SDP-a i Tomaševićeve platforme Možemo.

Izlazak iz ormara

Javno je to potvrdio Nino Raspudić tijekom nedavnog gostovanja na N1 televiziji, gdje je objasnio da to nije nemoguć scenarij ako to bude jedini način da se HDZ makne s vlasti. U HDZ-u su uvjereni kako iza tog velikog oporbenog bloka kojim se nastoji destabilizirati Vlada premijera Plenkovića stoji Milanović koji je uspio ujediniti Možemo i mostovce, odrađujući time posao za svojeg ne odveć sposobnog bivšeg kolegu Peđu Grbina, koji samo u takvoj kombinaciji više stranaka može promišljati o dolasku na vlast, jer je sve ono što je on dosad kao vođa oporbe pokazao posve deplasirano i ispada da je nedorastao situaciji u kojoj se zemlja nalazi.

Ne misli Most samo tako utrčati u zagrljaj strankama krajnje ljevice. Baš kao što su prije nekoliko godina, pregovarajući s Karamarkom, na čelo Vlade doveli nestranačkog menadžera Tihomira Oreškovića, tako su i sada u dogovaranju koalicije s lijevim opcijama spremni inzistirati na svojevrsnom ideološkom moratoriju, što pak znači da bi se njihova suradnja bazirala na važnim temama koje se odnose na financije, gospodarstvo, pravosuđe i sve ono što treba pokrenuti, a što se po njihovu mišljenju ne pokreće zbog toga što je HDZ zarobio sve najvažnije institucije u zemlji.

Već sada Mostovi zastupnici tu potencijalnu suradnju najavljuju kao borbu protiv korupcije, no s druge strane, u HDZ-u Raspudićeve najave tumače kao Mostovo nutkanje ljevici, što u Mostu s gnušanjem odbacuju.

Ključno pitanje ove suradnje koja se najavljuje jest ono kako će na simbiozu s Mostom reagirati biračko tijelo SDP-a i platforme Možemo, čiji su birači ideološki na posve suprotnoj strani od one koju zagovara Most. Graditi politiku bez ideologije jednostavno nije moguće, jer da jest, onda Most ni sada ne bi izlazio iz ormara, nego bi se držali svoje početne strategije odbijajući se ideološki definirati.

Spremni na sve

Znaju u Možemo vrlo dobro da bi za njih koalicija s Mostom baš zbog tih ideoloških prijepora bila kobna pa već sada iz njihovih redova stižu poruke kako nema šanse da se ta suradnja ostvari, iako ne odbacuju mogućnost koaliranja sa SDP-om po uzoru na zagrebačku koaliciju, koja je sve samo ne stabilna.

Socijaldemokrati su pak spremni pristati na sve samo da im se otvore vrata Vlade jer sve suprotno bio bi dodatni udarac za ionako nestabilnu Grbinovu poziciju koju u svakom trenutku može preuzeti šef zagrebačke organizacije SDP-a Viktor Gotovac.

Ne misli ni SDP istrčavati sa svojim planovima jer su svjesni da bi time izgubili suradnju s Možemo pa u njihovim redovimaprogovaraju tek o poslijeizbornoj suradnji s Mostom koji bi doista, ako je suditi po aktualnim anketama, mogao biti jezičac na vagi za formiranje neke buduće vlade, jer je Most trenutno četvrta politička opcija u državi, što pak znači da će se za njihovu potporu nakon izbora grebati svi oni koji će željeti sastaviti Vladu.

Tako bi Most ponovno i u idućem sazivu Sabora mogao postati poželjna udavača, iako Možemo od toga braka zazire. Bez obzira na ta njihova zaziranja, kada voda dođe do grla, teško da će tu suradnju u platformi Tomislava Tomaševića odbiti.

Pitanje je jedino kako bi se unutar takve koalicije raspodijelile ministarske fotelje, jer pri tome od ideologije uistinu nije moguće pobjeći, koliko god se svi političari u svakoj kampanji pozivali na takozvane reformske vlade koje ideologijom nisu opterećene.

Osim što se mostovci povezuju s lijevom koalicijom,ovih je dana u Zagrebu predstavljanju novih šefova zagrebačke organizacije Suverenista nazočio Mostov vjeroučitelj Marin Miletić koji je time neizravno dao potporu Krešimiru Kartelu i Frani Čirku, dvojcu koji je preuzeo suverenističko kormilo u glavnome gradu, odakle bi ponovno mogla početi još jedna priča o ujedinjenoj desnici, što je ideja koju ni Miletić nije odbacio jer je i sam progovarao o važnosti zajedništva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI