OVAKO TO RADE STRANE TVRTKE: Svi pomorci koji rade na LNG terminalu moraju biti cijepljeni. U protivnom, neće im se garantirati zaposlenje

Ono o čemu se dugo šuškalo u javnosti izgleda da je bilo istinito. Naime, očito je da ljudi određenih struka više neće moći raditi, ako neće biti cijepljeni.

Iz norveške tvrtke Golar koja zapošljava pomorce na LNG terminalu objavili su da će se “pomorci na brodu LNG Croatia, plovećoj jedinici za uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (FSRU) LNG terminala u Omišlju morati cijepiti ukoliko žele nastaviti raditi na terminalu”.

“Iz tvrtke Golar smo dobili informaciju da svi pomorci koje ukrcavaju na brodove moraju biti cijepljeni. Prvom dozom cjepiva najkasnije do 1. studenoga ove godine, a drugom najkasnije do 1. siječnja sljedeće godine. U protivnom, kompanija im više neće garantirati zaposlenje”, rekao je Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska koja upravlja terminalom za Novi list.

Dodao je da je dosad praksa na LNG terminalu, po pitanju zaštite od zaraze koronavirusom, bila striktna.

Od obaveze cijepljenja bit će izuzeti jedino pomorci koji su preboljeli covid u zadnjih šest mjeseci i imaju valjanu potvrdu o preboljenju.



“Ni dosad na terminal, pa tako ni na brod, nije mogao ući nitko tko nema covid-potvrdu. Dakle, i pomorci su morali, prilikom svakog ukrcaja, imati potvrdu da su cijepljeni ili negativan covid-test ili potvrdu da su preboljeli covid-19. Ovo je ozbiljan posao u kojemu ne možemo riskirati da se posada zarazi te da u pitanje dođe opskrba tržišta prirodnim plinom”, istaknuo je Krhen.

Na upit koliko je pomoraca s broda LNG Croatia dosad cijepljeno, odgovorio je da je cijepljen veći dio, te da vjeruje da će se i ostali cijepiti.

Podsjećamo, na FSRU brodu rade isključivo hrvatski pomorci, sukladno ugovoru o sufinanciranju projekta iz fondova Europske unije.

O obavezi cijepljenja za pomorce s LNG Croatije Novi list je pitao i Marija Zorovića, predsjednika Hrvatskog udruženja posrednika u zapošljavanju pomoraca, putem čije agencije Zorović Maritime Services je zaposlen dio posade broda.

On je rekao da se očekuje da će većina velikih brodarskih kompanija uskoro uvesti obavezno cijepljenje protiv covida-19, bez kojeg neće biti moguć ukrcaj na brod.

Glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan, istaknuo je da uvođenje obaveze cijepljenja ne bi smjelo biti u domeni odlučivanja brodarskih tvrtki, već bi se o tome trebalo odlučivati na razini Svjetske pomorske organizacije (IMO).

“Sindikat pomoraca Hrvatske i Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF) već duže vrijeme promoviraju i podržavaju cijepljenje pomoraca. Smatramo, međutim, da o tome ne bi smjele odlučivati samo i isključivo brodarske tvrtke, već u prvom redu IMO i države iz kojih pomorci dolaze. Smatram da će cjepivo protiv covida-19 postati obavezno u knjižici cijepljenja pomoraca, ali se to ne bi trebalo događati na ovakav način”, zaključio je Melvan.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI