OVAKO SE SLAVILA SVETKOVINA VELIKE GOSPE DILJEM HRVATSKE: Marijanska svetišta puna vjernika

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Diljem Hrvatske danas se slavila svetkovina Velike Gospe, što je ujedno i državni blagdan.

Vjernici diljem zemlje hodočaste u marijanska svetišta prisjećajući se vjerske dogme o uznesenju Blažene Djevice Marije.

Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije blagdan je koji se obilježava 15. kolovoza, a katolički vjernici prisjećaju se dogme svoje vjere da je Blažena Djevica Marija dušom i tijelom po završetku svoga zemaljskog života uznesena u slavu neba u društvo sa svojim uskrsnulim sinom Isusom Kristom.


Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo.

Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.
Svetkovina Velike Gospe slavi se u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. I ove godine, proslava se u Hrvatskoj održava u posebnim okolnostima zbog epidemije koronavirusa.Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Najpoznatije marijanska svetišta u Hrvatskoj svakako su Svetište Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici, Svetište Majke Božje Trsatske na Trsatu, Svetište Gospe Sinjske u Sinju, Svetište Majke Božje Loretske u Arbanasima kod Zadra, Svetište Gospe od Zečeva u Ninu, Crkva Majke Božje Remetske u zagrebačkim Remetama, Svetište Majke Božje Aljmaške u Aljmašu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tako je sudjelovao je na svečanoj misi na Trsatu.

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Iako u Sinju procesije službeno nema, već drugu godinu zaredom, ondje će se danas služiti ukupno 27 misa.

Nepoznati muškarac poveo je, ispred svetišta Gospe Sinjske, procesiju iako je i ona službeno otkazana.

Na fotografijama se vidi kako čovjek nosi sliku Gospe dok za njime hoda nekolicina ljudi.

Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić je u propovijedi u svetištu Čudotvorne Gospe Sinjske upozorio kako je pohlepa opasnija od covida-19 te istaknuo kako su nam potrebniji “duhovni mostovi zajedništava” nego mostovi “koji povezuju teritorije”.

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Naglasio je kako ljudska pohlepa, sebičnost i samodostatnost narušavaju odnose u društvu do te mjere da ugrožavaju čovjeka u njegovu dostojanstvu, osobito najslabije i najnezaštićenije, prije svega djecu i starije, početak i kraj života.

Rekao je kako se naša domovina sve više prepoznaje u liku Elizabete, koja tek u zreloj dobi dobiva potomstvo, jedno dijete. U strukturi našega društva, dodao je, “postotak starosti je veći od mladosti, a smrt brojnija od rađanja života”.

Također je kazao kako nepoštenje, korupcija, nepravda, sebičnost i pohlepa doprinose da mladi i čitave obitelji napuštaju dom i domovinu.

Današnja je misa, koju je predvodio nadbiskup Barišić, služena na otvorenom u Svetištu Gospe Sinjske, gdje je bila iznesena i slika Čudotvorne Gospe Sinjske.

Vjernici su bili ispunili prostor u Svetištu na toj misi te su pretežito stajali zgusnuto tik jedni uz druge. Samo su rijetki nosili zaštitne maske.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Facebook Comments

Loading...
DIJELI