OTVORENO: Svađa HDZ-ovog zastupnika i predstavnika Živog zida

screenshot

Grmoja najavio listu Mosta

Predsjednica je u utorak raspisala izbore za Europski parlament koji će se održati 26. svibnja. Gosti emisije “Otvoreno” HRT-a raspravljali su o predstojećoj kampanji, hrvatskom odnosu prema Europskoj uniji i očekivanjima građana Hrvatske.

U emisiji su gostovali Tomislav Sokol (HDZ), Tonino Picula (SDP), Tihomir Lukanić (Živi zid), Diana Topčić-Rosenberg (Amsterdamska koalicija) i Nikola Grmoja (Most). 

“Mi se ne bavimo anketama i ne zanosimo se rezultatima. Na svim smo izborima ostvariti bolje rezultate od predviđenih. Sutra ćemo u 13 sati predstaviti listu. Pokazat će da nismo samo ‘dalmatinska organizacija'”, rekao je Nikola Grmoja i dodao kako on neće biti na listi.

Grmoja kaže kako su ovi izbori jako važni: “Ako ne izađete na izbore za Europski parlamenta, to znači još jedan mercedes u dvorištu Gabrijele Žalac”,

“Mi često promatramo EU kao nešto tuđe, što nije točno. U interesu je svih nas da građanima približimo europske teme”, poručio je Tomislav Sokol (HDZ), dok je Diana Topčić-Rosenberg izrazila zadovoljstvo što birači prepoznaju Amsterdamsku koaliciju kao okupljajuću. Kazala je kako je njihova lista dokaz da oni u EUP žele poslati – ljude. 



“Lista Živog zida je u završnoj fazi i bit će predstavljena u okviru rokova. Mi smo dio novog vjetra u europskoj politici i nismo rušitelji. Važna smo ozbiljna i strukturirana organizacija koja ima program. Rušimo hohštaplere. Na čelo moraju ići sposobni, a ne podobni – to je naš moto”, rekao je Tihomir Lukunić.

Tonino Picula kaže da rejting SDP-a raste: “Rejting SDP-a u zadnjih mjesec dana polako raste. Očekujemo barem tri mandata, ali to je lakše reći nego napraviti. Naš se program sastoji od 19 točaka i vjerujem da ćemo naglašavajući prave točke tog programa uspjeti pridobiti građane koji vjeruju u EU”.

“HDZ ima najširi bazen i siguran sam da ćemo imati najbolju listu. O tome će na vrijeme odlučiti nadležna tijela”, dodao je Tomislav Sokol i istaknuo kako je Hrvatska od ulaska u EU do 2018, povukla 28 milijardi kuna, a 18 milijardi kuna je uplatila, dakle 10 milijardi smo u plusu. Na kraju 2017. smo imali 60 tisuća više zaposlenih nego godinu ranije, zaključio je.

Na to je reagirao Tihomir Lukanić. Kazao je kako je HDZ stranka na optuženičkoj klupi, a narod koji ovisi o nekim kohezijskim fondovima u nekoj EU – žalostan. Dodao je da 9 milijardi godišnje odlazi samo na kamatu “iz hrvatske lisnice koja je sve manje u hrvatskom džepu”. Dianu Topčić-Rosenberg posebno zanima ‘Projekt Slavonija’ ali joj nije jasno hoće li biti i kakvi će biti rezultati. 

“Hrvatska je preko Bregane prenijela samo 17 posto sredstava koja su joj bila na raspolaganju”, rekao je Nikola Grmoja i nastavio govoriti o hitnom donošenju Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma – “ne da bi se motivirali građani da izađu na izbore, ili da im se približe europske teme – nego radi propagande”. Dodao je kako Most nikoga nikad nije doveo na vlast, a dok je bio dio vladajuće koalicije – HDZ nije imao apsolutnu vlast. 

Tomislav Sokol na optužbe Lukanića i Grmoje odgovorio je kako je Vlada smanjila zaduženost Hrvatske s 84 na 74 posto BDP-a, a godišnji iznos kamata s 12 na 9 milijardi kuna. Zatekli smo 9 posto ugovorenih sredstava, sad smo na 65 posto, a do kraja godine bit ćemo na 85 posto. Lukanić ga je nazvao lašcem, a Sokol mu je rekao kako je nepristojan. Što se tiče projekta Slavonija kazao je kako se radi o alociranih 2,5 milijarde eura – i jako se puno radi. 

Grmoja je upozorio na općeniti problem izlaznosti na izbore. “Teme kojima će se Most baviti su – sigurnost migracija, ravnopravnost i borba protiv ‘puzajuće centralizacije Bruxellesa i smanjivanja sredstava”.

“Amsterdamska koalicija je izrazito proeuropska. Vjerujemo da snažna Hrvatska može biti samo u snažnoj Europi. A jedino snažna Europa može odgovoriti gospodarskim izazovima današnjice. U kampanji ćemo se baviti pitanjima ljudskih prava i funkcioniranjem pravne države, digitalizacijom, ravnopravnim regionalnim razvojem i pravom na obrazovanje i zdravstvenu zaštitu”, kazala je Diana Topčić-Rosenberg.

“Program HDZ-a će se baviti zaštitom nacionalnih interesa, onoliko koliko dopušta EU – sigurnost i zaštita granica (ulazak u Schengen), gospodarski rast i solidarnost”, kazao je Tomislav Sokol na kraju emisije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI