Otvoreno: Mamić si čini medvjeđu uslugu, puca sebi u koljena

screenshot

„Raznorazni nametnici i krpelji koji su mu aplaudirali, sada se raduju što je osuđen“

Zdravko Mamić nepravomoćno je osuđen na šest i pol godina zatvora. Presudu je dočekao u Međugorju. Odmah nakon izricanja presude za njim je izdan uhidbeni nalog. Mamićev odvjetnik presudu nazvao nezakonitom. USKOK presudom zadovoljan, ali ne i visinom kazne. Može li Mamić biti izručen Hrvatskoj i kada? Kakav je ugovor između Hrvatske i BiH o izručenju?

Gosti emisije Otvoreno na HRT-u bili su bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt, bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer, bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković, ministar pravosuđa BiH Josip Grubeša te novinarka Večernjeg lista i predsjednica Zbora sudskih izvjestitelja HND-a Suzana Lepan Štefančić. 

“Mi smo se ovakve stvari već gledali u Hrvatskoj. Zdravko Mamić nije dočekao izricanje, otišao je iz Hrvatske. Takvih je slučajeva već bilo prije. Zakon to omogućava da se ode prije izricanja presude. U nekoj drugoj državi EU kada ste optuženi za ozbiljno kazneno djelo, dobili bi ili narukvicu, ili bi vam bila oduzeta putovnica te bi se morali javljati policiji”, komentirala je na početku Vesna Škare – Ožbolt. 

‘Imamo koloritnu praksu u ovoj državi’

Iz DORH-a i HNS-a nisu htjeli sudjelovati u emisiji ‘dok presuda ne bude pravomoćna’.



“Uslijedit će žalbe na Vrhovnom sudu, gospodin Mamić ima ozbiljne zamjerke na rad, on je eruptivne naravi pa onda to može zvučati kao neka prijetnja. Mislim da gospodin Mamić sebi čini ‘medvjeđu uslugu’ i ‘puca u vlastita koljena’. Vjerojatno za to zna te su ga na to upozoravali”, rekao je bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer. 

“Imamo ‘koloritnu praksu’ u ovoj državi koja zapravo ne ide u prilog pravnoj sigurnosti za nas građane. Imali ste milijunske utaje prije, ali i manje kazne”, dodao je. 

“Radi se o BiH državljaninu, imamo sporazum potpisan s RH te su jasna pravila kako se treba ponašati u određenoj situaciji. Na tijelima pravosuđa je da odluče što i kako napraviti”, rekao je BiH ministar pravosuđa Josip Grubeša.

‘HNS ostaje obezglavljen’

“Ja sam pratio u Osijeku iz medija koliko je to bilo moguće. Na neki je način bila očekivana osuđujuća presuda. Hrvatski nogometni savez ovime zapada u jednu tešku situaciju, ostaju obezglavljeni. Gospodin Mamić je bio gospodar Hrvatskog nogometnog saveza.

Tu se švercalo raznoraznih nametnika i krpelji koji su dobro prolazili u HNS-u aplaudirajući, pljeskajući. Neki ljudi se već danas raduju ovome što se dogodilo, oni koji su ga do jučer držali kao nepogrešivog”, rekao je bivši dopredsjednik HNS-a Ivan Brleković.  

Za Suzanu Lepan Štefančić, slučaj Mamić jedan je od najintrigantnijih postupaka koji se vodio u novijoj hrvatskoj povijesti. 

“Bilo je vrlo zanimljivo pratiti svih ovih 14 mjeseci. Bilo je 40-tak rasprava, puno incidentnih situacija za koje je zaslužan sam Mamić”, rekla je  novinarka Večernjeg Suzana Lepan Štefančić. 

Presudom nije iznenađena.

“Najzanimljiviji dijelovi su svjedočenja Lovrena koji je promjenio iskaz te Modrića koji je stalno ponavljao da se sjeća”, dodala je. 

“Ovo je tek prva runda, da se izrazim riječnikom Zdravka Mamića. Sudska presuda će pričekati. Znaju proći i dvije godine dok Vrrhovni sud ne objavi svoj pravorijek. Čekaju ga još dva postupka nakon ovog”, rekla je Lepan Štefančić.

‘Oni s dvostrukim državljanstvom imaju više sreće’

“Građani koji imaju dvostruko državljanstvo, poglavito Hrvatske i BiH, oni očito imaju više sreće u odnosu na one koji imaju samo hrvatsko državljanstvo. Kao i u nekim drugim slučajevima koje smo već vidjeli, ista se stvar dogodila. Oni koji su samo hrvatski državljani nemaju tu privilegiju te oni ako dobiju više od pet godina zatvora – idu odmah u pritvor”, dodaje bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt. 

“Gospodin Mamić je po sili zakona formalno-pravno istražni zatvorenik. Činjenica je da on nije fizički u istražnom zatvoru. Govorim to iz razloga da se prema ZKP-u takvi postupci trebaju žurno provoditi. U recimo godinu i pol dvije bi možda mogli imati pravorijek Vrhovnog suda i pravomoćnu presudu”, dodao je Žganjer. 

“Imovina može biti blokirana, ali se oduzima nakon pravomoćne presude. Ali je njegova imovina sada blokirana”, pojasnila je vesna Škare-Ožbolt pitanje imovine Zdravka mamića.

“Kako će se to odraziti na njihove igre u Rusiji. Sigurno će nositi taj teret i hipoteku. Na kraju krajeva USKOK i protiv njih dvojice vodi određeni postupak. Sada je ogroman teret i odgovornost na izborniku Daliću da tu jednu lošu situaciju pokuša stabilizirati te kod cijele ekipe stvori dodatan motiv kako bi napravili rezultat koji ova generacija prema dosadašnjim rezultatima zaslužuje”, rekao je Ivan Brleković. 

‘Luka Modrić je genijalac na terenu, nešto manje u sudnici’

“Ima puno pretendenata na prijestolje u HNS-u. HNS je jedan vrlo složeni mehanizam, a da biste ih uspješno vodili potrebno je znanje, stručnost i iskustvo. Maltene svaki drugi građanin ove zemlje smatra da bi mogao voditi HNS. Sigurno da će biti prilika da dođe do promjena. Gospodina Šukera tako ionako nema u Hrvatskoj. On je više u Americi nego ovdje. On većinu vremena provodi u inozemstvu”, dodao je Brleković. 

“Luka Modrić je genijalac na terenu, možda malo manje genijalan u sudnici. Vjerujem da će on dati sve od sebe na terenu”, dodao je Žganjer. 

U emisiji se poteglo i pitanje SMS-ova koje je Zdravko Mamić pokazao na konferenciji za medije.

“Svakako to treba istražiti, ali ne može se zbog tih SMS-ova, za koje se meni čini da nisu vjerodostojni sada stopirati postupak u tijeku, što mislim da je bila izjava odvjetnika Zdravka Mamića Veljka Miljevića. Također, meni je to kao građaninu, zdravorazumski, jako čudno, da bi Glavni državni odvjetnik slao takve SMS-ove jer bi time nekome dao nepobitni dokaz čime se zapravo bavi”, zaključio je Žganjer. 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI