OTVORENO MALO RIMSKO KAZALIŠTE! Jedan od najvažnijih antičkih spomenika u Hrvatskoj vratili izvornoj svrsi i funkciji, pa će već danas nastupiti vokalna skupina Perpetuum Jazzile

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Malo rimsko kazalište, jedan od od najvećih projekata u kulturi u Hrvatskoj vrijedan više od tri milijuna eura, svečano je otvoren u petak navečer u Puli.

Otvara se još jedan obnovljeni dragulj bogate hrvatske kulturne baštine kojeg je “Hrvatska naslijedila od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije i kulture i koji su velikim djelom preuzeli hrvatski preci te sačuvali vrhunske spomenike glasovitog rimskog graditeljskog umijeća”, rekla je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Foto: Arheološki muzej Istre

Ministrica Obuljen Koržinek je istaknula i kako je obnova tog kazališta najveće ulaganje u kulturnu baštinu u mandatu ove Vlade.

“Arheološki muzej Istre zajedno s Arenom i Malim rimskim kazalištem i svim ostalim spomenicima koje taj muzeja iz prihoda koje je ostvario obnovio, pokazuje kako vidimo budućnost održivog upravljanja kulturnom baštinom. Ono što je negdje drugdje budućnost, to je u Puli sadašnjost”, poručila je Obuljen Koržinek.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU), Dragan Jelić ustvrdio je kako je ovo veliki dan za Puli te kako je ovo najljepši prostor za kazališne i koncertne događaje u ovom djelu Europe.



Foto: Goran Sebelic / CROPIX

“Stoga će ovo puno značiti i Puli i Istri te Hrvatskoj u privlačenju novih turista i kulturnih događaja te kako nije jednostavno obnoviti kulturnu baštinu”, smatra Jelić.

Pulski gradonačelnik Filip Zoričić ocijenio je kako je svako otvorenje kazališta velika stvar te dodao kako arhitektura i kultura mogu upravo na najbolji mogući način spajati povijest, budućnost i sadašnjost.

“Grad Pula je svjetski grad i vjerujem da će cijela priča dati doprinos stvaranju jednoga novog grada. Kultura stvara građanstvo, građanstvo mijenja društvo, a pojedinac tome daje izuzetan doprinos i o tome ćemo stalno progovarati”, poručio je pulski gradonačelnik dodavši kako je ovo svjetska priča.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre rekao je kako se večeras svečano obilježava to što smo jednog od najvažnijih antičkih spomenika u Hrvatskoj vratili izvornoj svrsi i funkciji.

“Ovaj dan nije izabran slučajno, već činimo to prigodno na sam dan grada Pule kao svojevrsnu posvetu njezinom bogatom kulturnom povijesnom naslijeđu i svim pulskim stvarateljima i promicateljima kulture”, poručio je ravnatelj muzeja Darko Komšo.

Ravnatelj muzeja je istaknuo kako je godina u kojoj se Malo rimsko kazalište otvara “nulta” godina, s obzirom na to da će se kroz različita događanja osluškivati kako ta buduća ljetna pozornica funkcionira te će se u skladu s time i donijeti odluka o potencijalnoj nabavi dodatne opreme kako bi se za buduće izvedbe osigurala najviša razina scenske kvalitete.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

“Upravo se to potvrđuje u ovoj veličanstvenoj večeri. Pula je uvijek imala istaknute pojedince koji su imali viziju poput danas ravnatelja muzeja Darka Komše. Pula ima mnoge identitete, no ona je večeras najprije kulturni, a zatim i svjetski grad”, zaključio je Zoričić.

U Puli će zbog nastupa vokalne skupine Perpetuum Jazzile promet danas biti privremeno zatvoren od 18 do 24 sata na Usponu Sv. Stjepana, Usponu na Kaštel, i dijelu ulice Castropola od raskrižja s Glavinićevim usponom do Uspona na Kaštel.

Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Facebook Comments

Loading...
DIJELI