OTVORENI SLUČAJEVI PROTIV FRANCUSKE I ŠVICARSKE! Dvije države završile su na sudu u Strasbourgu jer nisu dovoljno učinile kako bi zaustavile krizu izazvanu klimatskim promjenama

Foto: Guliver/blickwinkel/P. Frischknecht

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu poslušat će slučajeve protiv Francuske i Švicarske zbog toga što te dvije zemlje navodno nisu poduzele dostatne korake kako bi zaštitile klimu, što je prvi put u povijesti da su vlade nekih zemalja završile na sudu zbog optužbi da nisu reagirale na krizu izazvanu klimatskim promjenama.

Slučaj protiv Švicarske temelji se na prigovorima udruge starijih građana, koji sebe nazivaju “klubom klimatskih seniora”, koji su zabrinuti zbog posljedica globalnog klimatskog zatopljenja na njihovo zdravlje i uvjete života, prenosi Al Jazeera.

‘Klub klimatskih seniora’ optužuje švicarske vlasti za niz propusta po pitanju klimatske politike, zbog kojih vlada, kako tvrdi, nije ispunila svoju obvezu da zaštiti život, domove i obitelji građana.

“Ovo je povijesni događaj,” rekla je 64-godišnja Anne Mahrer, dodajući kako će oko 50 do 2.000 članova klubova otputovati u Strasbourg na saslušanje. Sva izvješća o globalnom zatopljenju u posljednja dva desetljeća pokazuju “da su svi pogođeni”, ali starije osobe više od ostalih, pogotovo starije žene zbog rizika po kardiovaskularni i respiratorni sustav, kaže Mahrer.

Također, tvrdi kako su propali svi pokušaji da se švicarsku vladu natjera da nešto poduzme.Foto: Marko Todorov / CROPIX

Klimatski znanstvenici kažu kako po život opasni toplinski valovi, poplave, suše i druge ekstremne vremenske prilike postaju sve intenzivnije, češće, a traju i duže zbog zatopljenja planeta, a UN je upozorio da Zemlja ide prema “klimatskoj katastrofi”, dok su nacije diljem svijeta daleko od postizanja zadanih ciljeva ograničenja upotrebe fosilnih goriva.

Slučaj protiv Francuske podigao je Damien Careme, bivši gradonačelnik Grande-Synthea, predgrađa Dunkirka na sjeveru Francuske. Careme navodi kako središnja vlada nije ispunila svoju obvezu da zaštiti život te da je poduzela nedostatne korake da spriječi klimatske promjene.

“Ulozi su ekstremno visoki,” rekla je Corinne Lepage, bivša francuska ministrica ekologije i jedna od Caremovih odvjetnica u ovom slučaju. Dok je bio gradonačelnik, Careme je svoj slučaj podnio francuskom pravosudnom sustavu u ime svog grada, ali i samog sebe, rekavši da zbog klimatskih promjena raste opasnost od poplava koje će uništiti njegov dom.

Francuski najviši administrativni sud presudio je u korist grada protiv centralne vlade još 2021., ali je odbacio individualni slučaj samog Caremea, koji je potom taj slučaj podnio Europskom sudu za ljudska prava, čije članice su 46 zemalja koje pripadaju Vijeću Europe.

Foto: Wikimedia Commons/Jose Huwaidi

Sud u Strasbourgu je u izjavi prije saslušanja naveo da Europska konvencija za ljudska prava, temeljem koje sud donosi odluke, ne uključuje pravo na zdrav okoliš. Ipak, odluka da će saslušati slučajeve temelji se na činjenici da bi poštivanje prava navedenih u Konvenciji moglo biti potkopano životom u zagađenom okolišu.

“Ako Europski sud prepozna da neuspjesi u klimatskoj politici krše prava pojedinaca na život… to će postati presedan u svim zemljama članicama, a potencijalno i u cijelom svijetu”, zaključuje Lepage. Iako su slučajevi presedan za Europski sud za ljudska prava, protiv vlada su dosad bile podizane optužnice na nacionalnim sudovima.

Nizozemski Vrhovni sud naredio je Rutteovoj vladi 2019. da sreže emisije stakleničkih plinova nakon pritužbe organizacije za okoliš, a sud u Parizu presudio je 2021. da je francuska vlada kriva za nečinjenje po pitanju spašavanja klime nakon što su tužbu podnijele četiri nevladine organizacije, te joj je naredio da plati odštetu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI