OTKRIVENA CIJENA CJEPIVA PROTIV KORONE: Evo koliko će koštati jedna doza! Pripremite novčanik

screenshot

Farmaceutska tvrtka Moderna planira prodavati standardnu dozu cjepiva protiv koronavirusa po cijeni od 50 do 60 dolara, što je za oko 11 dolara više od cijene cjepiva koje će prodavati Pfizer i BioNTech, izvijestio je u srijedu list Financial Times pozivajući se na neimenovane izvore.

Predložena cijena Moderne viša je od 39 dolara za dvije doze, što je iznos ugovoren od strane Pfizera i njemačkog BioNTecha, sklopljen s američkom vladom, tvrdi list, navodeći kako Moderna tu cijenu drži za Sjedinjene Države i ostale bogatije zemlje.

Američka vlada osigurala je Moderni gotovo milijardu dolara financijske potpore za podršku istraživačkim i razvojnim naporima za potencijalno cjepivo protiv COVID-19, koji je dosad ubio oko 650.000 ljudi širom svijeta.

Glasnogovornik Moderne rekao je da je kompanija vodila razgovore s vladama o potencijalnoj opskrbi cjepivom, zvanom mRNA-1273, ali nije dao nikakve detalje o cijenama, “s obzirom na povjerljivu prirodu pregovora i ugovora”.

Pfizer, Moderna i Merck & Co već su najavili kako planiraju profitirati od prodaje svojih cjepiva, dok su neki proizvođači lijekova, uključujući Johnson & Johnson, objavili da planiraju distribuirati cjepiva na neprofitnoj osnovi.



Tako je tvrtka AstraZeneca pristala osigurati u SAD-u 300 milijuna doza cjepiva, po cijeni od samo četiri dolara po dozi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI