OTKRILA GA SNIMKA S CRPKE: Šef vatrogasaca u sinov Jaguar tankao gorivo na račun Vatrogasne zajednice

Foto: Pixabay/Ilustracija

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca Slavko Povrlišek (61) optužen je da je na račun Vatrogasne zajednice, godinu dana točio gorivo u privatni automobil, piše Jutarnji list.

Prema optužnici, Povrlišek je od 16. siječnja 2019. do 29. siječnja 2020. godine kao predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, ali i kao predsjednik Upravnog odbora, sukladno odredbama članka 20 i 25. Statuta Vatrogasne zajednice Grada Vrbovca, bio ovlašten i zadužen za upravljanje imovinom, kao i raspolaganje financijskim sredstvima.

Navodi se da je shodno tome u tom vremenskom periodu u Vrbovcu, Gradecu, Čakovcu, Vukovoj Gorici i Sv. Heleni u više navrata na benzinskim postajama Petrola, na kojoj je naručio izradu kartice na svoje ime, ali za Vatrogasnu zajednicu, kupovao gorivo za osobne potrebe. Gorivo je plaćao spomenutom karticom na teret Vatrogasne zajednice, kao i na Ini i Croduxu gdje je, pak, za gorivo tražio izdavanje R1 računa.

Računi su varirali od 199 do 600 kuna, a neke je plaćao karticom Petrola na teret vatrogasne zajednice, dok je neke račune, plaćene vlastitim novcem, naknadno likvidirao isplativši potom sebi iznose na teret, opet, vatrogasne zajednice.

Nakon što je optužnica podignuta, tužiteljstvo je sudu predložilo izdavanje kaznenog naloga pa ga je sud osudio na osam mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, uz plaćanje 500 kuna sudskih troškova i oduzimanje 5189,51 kunu imovinske koristi.



Međutim, Povrlišek se na tu sankciju žalio, smatrajući da nije kriv te odbacivši bilo kakvo stjecanje imovinske koristi, pa će mu tužiteljstvo dokazivati krivnju u sudskom postupku.
Inače, iz rješenja Ureda državne uprave u Zagrebačkoj županiji proizlazi da je Povrlišek predsjednik Vatrogasne zajednice od prosinca 2009., a tu funkciju obnaša i danas. Iz Statuta je, pak, vidljivo da predsjednik Zajednice, između ostaloga, odobrava službena putovanja, naredbodavac je za izvršenje plana te obavlja i druge poslove, a raspolaže i financijskim sredstvima.

Tvrtka Petrol dostavila je dokumentaciju iz koje je vidljivo da je Vatrogasna zajednica po predsjedniku Povrlišeku uputila tri zahtjeva za izdavanjem kartica za kupovinu goriva na Petrolu, a na kojima su bile naznačene registarske oznake vozila, a jedna je kartica bila i na Povrlišekovo ime.

Na zahtjev tužiteljstva Povrlišek se očitovao u ime Vatrogasne zajednice u kolovozu prošle godine te naveo da nije imao nikakvih službenih putovanja u 2019. i 2020. godini.

Kako doznaje Jutarnji list, u prilog mu ne ide jedna od snimki videonadzora Petrola u Gradecu od siječnja 2020. na kojoj se vidi kako Povrlišek toči gorivo u Jaguar X-Type Executive i plaća ga Petrolovom karticom, dok se iz izvješća vrbovečke policije, po registarskim tablicama, može iščitati da je taj automobil u vlasništvu Povrlišekova sina.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI