OTKRIĆE OBAVIJENO VELOM TAJNE: Zubi morskog psa starog 80 milijuna godina pronađeni su u pustinji

Foto: Parent Géry / Wikimedia Commons

U Wadi Hilweh, naseobini iz željeznog doba u okolici Jeruzalema, međunarodni tim arheologa nedavno je otkrio nešto uistinu neobično.

Naime, ondje su tijekom iskopavanja, među mnoštvom artefakata iz osmog stoljeća prije Krista, pronađeni fosilizirani zubi morskog psa, stari otprilike osamdeset milijuna godina!

Mnogi se čude kako su zubi prapovijesnog morskog psa mogli završiti tamo, no voditelj iskopavanja Thomas Tuetken, profesor arheologije na Sveučilištu u Mainzu ima objašnjenje.

“Posve je izvjesno da su zubi preneseni na ovo mjesto, no za sada ne znamo pouzdano zašto. Pretpostavljamo da su nekome bili vrlo dragocjeni”, ispričao je Tuetken.

Kasnije istraživanja su pokazala da zubi pripadaju Squalicoraxu, pet metara dugačkome morskom gigantu koji je živio u razdoblju krede. Ovo nije prvi pronalazak tog tipa, dodaje stručnjak. Zubi nekoliko izumrlih vrsta morskih pasa ranije su pronađeni na još neočekivanijem mjestu, u srcu pustinje Negev.“Oba otkrića obavijena su velom tajne, a naš zadatak jest pružiti za njih plauzibilno objašnjenje. Budući da su ovi zubi, čak dvadeset devet komada, pronađeni zajedno s pečatima, kakvi su se u osmom stoljeću stavljali na važne dokumente, čini se da su bili u vlasništvu pripadnika administrativne ili čak vladajuće klase”, kaže Tuetken.

“Gdje ih je nabavio i zašto ih je čuvao, ostaje nepoznanica. Je li ih koristio kao oruđe, možda za rezanje? Ili je pak bio kolekcionar rijetkih i neobičnih predmeta? Ideju da ih je nosio kao nakit, koju su neki predložili, možemo odbaciti, budući da u njima nisu pronađene nikakve rupe. Danas, tržište zubi morskih pasa vrlo je živo, a možda su i u željeznom dobu postojali oni koji su ih skupljali”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI