OŠTRIJI KORACI ZBOG RUSKE DJELOMIČNE MOBILIZACIJE: ‘Litavske snage za brzo djelovanje u stanju visoke pripravnosti kako bi spriječile bilo kakvu provokaciju Rusije’

Foto: Screenshot/Twitter

Među brojnim reakcijama koje su pristigle iz cijeloga svijeta na jučerašnju objavu djelomične mobilizacije ruskog predsjednika Vladimira Putina i planirane referendume o priključenju Rusiji u četiri okupirane ukrajinske regije idućih dana, posebno su značajne one najbližih ruskih i ukrajinskih susjeda: Estonije, Litve i Latvije, te Finske i Poljske.

Baltičke zemlje strahuju da bi se Kremlj jednog dana mogao okrenuti protiv njih na isti način kao i protiv Kijeva.

Estonski predsjednik Alar Karis ocijenio je da je objava djelomične mobilizacije ruskih vojnih rezervista ravna priznanju poraza u Putinovoj invaziji na Ukrajinu.

“Pozivanje 300.000 rezervista znači da su ruski vojni gubici u Ukrajini do sada vrlo teški. Ova mobilizacija također pokazuje da rusko vodstvo, kako bi nastavilo svoju politiku ratovanja protiv svojih susjeda, ne mari za živote vlastitih građana, šaljući sve više i više jedinica na bojno polje da umru i na taj način ožalošćuje tisuće kućanstava”, poručio je Karis.

Karis tvrdi da mobilizacija također pokazuje da Putin ne želi okončati rat, već da ga želi produljiti pod svaku cijenu, kazao je, istaknuvši sumornu igru ​​riječi koja je nastala: “Iz tog razloga je potlačeno civilno društvo u Rusiji zamijenilo izraz ‘mobilizacija‘ riječju ‘mogilizacija‘ (od mogila, što na ruskom znači grob, op.a.)”.



“Deseci tisuća grobova u Ukrajini i Rusiji, koji su rezultat ovog agresorskog rata koji je pokrenuo Putin, bit će vječna krivica onih koji su izdali zapovijedi za ovaj rat, a i njihovih pristaša”, zaključio je estonski predsjednik.

Ministar obrane Litve Arvidas Anušauskas poručio je u srijedu u objavi na Twitteru da će ta zemlja staviti svoje snage za brzo djelovanje u stanje visoke pripravnosti.

“Budući da će se ruska vojna mobilizacija također odvijati u blizini naših granica (Kalinjingradska regija), Litavske snage za brzo djelovanje stavljaju se u stanje visoke pripravnosti kako bi spriječile bilo kakvu provokaciju Rusije”, rekao je u svojoj objavi litavski ministar obrane.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI