OŠTRA PORUKA MARTINE DALIĆ TODORIĆU: Za Reuters izjavila što misli o Agrokoru!

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Hrvatska Vlada očekuje da će uprava koncerna Agrokor poduzeti sve moguće mjere kako bi se poboljšala učinkovitost tvrtke", rekla je Dalić

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić za agenciju Reuters prokomentirala je pitanje Agrokora.

“Primijetili smo aktualne procjene rejting agencija. Vlada prati razvoj događaja vezanih za Agrokorovu tržišnu poziciju. Vlasnik i menadžment trebaju učiniti sve što je potrebno kako bi se uklonile potencijalne nestabilnosti što je prije moguće”, izjavila je Dalić za Reuters.

Posljednjih su tjedana iz Agrokora u više navrata priopćili da će koncern nastaviti ispunjavati svoje financijske obveze redovito kao prije.

I druga kreditna agencija Standard & Poor’s (nakon Moody’sa) početkom ovoga tjedna srezala je rejting Agrokora. S&P je snizio Agrokorov rejting na B-, i to s negativnim prognozama.

“Smanjeni rejting održava naš pogled da je Agrokorova kapitalna struktura negativno pogođena rastućim rizikom refinanciranja povezanim s nadolazećim otplatama duga u 2018. godini”, objasnili su u S&P-u, piše tportal.



“Istodobno, grupa je i dalje visoko zadužena (prilagođeni dug čak šest puta veći od EBITDA) s nižim od procijenjenih EBITDA maržama za 2016/2017., i to zbog slabe izvedbe maloprodajnog segmenta u Sloveniji. Trenutačno je i pristup tržištima kapitala vrlo nesiguran”, dodali su analitičari S&P-a.

Krajem rujna prošle godine Agrokorov dug iznosio je oko 45 milijardi kuna u odnosu na kapital od oko 7,5 milijardi kuna. Konsolidirani poslovni rezultati za 2016. očekuju se krajem ožujka ili početkom travnja.

Tvrtka iz Agrokorovog koncerna, Sarajevski Kiseljak,  danas će na izvanrednoj skupštini dobiti odobrenje za davanje jamstva za kredite Todorićevog koncerna.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI