OŠTAR PAD BURZOVNIH INDEKSA NAKON ODLUKE FED-a O POVEĆANJU KAMATNIH STOPA: Očekuje se da će američko gospodarstvo gurnuti u dublju recesiju

Foto: Guliver Image/REUTERS/Kevin Lamarque

Nakon što je američka središnja banka ponovno agresivno podignula kamatne stope, najavila daljnja povećanja cijene novca i oštro smanjila procjene rasta gospodarstva, burzovni indeksi su oštro pali na Wall Streetu.

Dow Jones skliznuo je 1.70 posto, na 30.183 boda, dok je S&P 500 pao 1.71 posto, na 3789 bodova, a Nasdaq indeks 1.79 posto, na 11.220 bodova.

Tijekom cijelog jučerašnjeg trgovanja ti su se indeksi izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području, ali su nakon odluka i poruka američke središnje banke u posljednjih pola sata trgovanja oštro pali.

Nakon dvodnevne sjednice, Sustav federalnih rezervi (FED) je donio očekivanu odluku i povećao ključne kamate za 0.75 postotnih bodova, treći put u nizu, u raspon od 3 do 3.25 posto, što je njihova najviša razina u proteklih 14 godina.

Kako se inflacija u SAD-u kreće blizu najviših razina u više od 40 godina, tako je središnja banka najavila i daljnja povećanja cijene novca, a prema procjenama čelnika FED-a, do kraja ove godine kamate bi mogle biti povećane na 4.4 posto, a do kraja iduće godine na 4.6 posto, što znači da će kamate povećati za još 1.25 postotnih bodova, a u idućoj godini za 0.25 bodova.Ovo predstavlja najagresivnije povećanje cijene novca od 1990. godine, od kada je FED kao osnovni alat monetarne politike počeo koristiti kamatu na prekonoćne kredite, zbog čega su splasnule nade ulagača da će FED iduće godine početi smanjivati kamate, što će, kako se čini, uslijediti tek 2024. godine.

Projekcije FED-a pokazuju da će FED-ovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajati godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost. Naime, agresivno zaoštravanje monetarne politike moglo bi gurnuti gospodarstvo u dublju recesiju.

Predsjednik FED-a Jerome Powell otvoreno je priznao na konferenciji za novinare da “nitko ne zna hoće li ovaj proces voditi u recesiju i, ako bude tako, koliko će ozbiljna recesija biti”.

Nakon sjednice FED-a, Powell je poručio i da se ništa nije promijenilo od njegovih komentara na konferenciji središnjih bankara u Jackson Holeu prošloga mjeseca.

“FED je sasvim predan tomu da spusti inflaciju na 2 posto i učinit će sve da to postigne”, poručio je Powell.

FED je, po cijenu oštrog usporavanja rasta gospodarstva, smanjio procjenu rasta u ovoj godini na samo 0.2 posto, dok je dosad procjenjivao da će ono porasti 1.7 posto, a u idućim godinama rast bi u prosjeku mogao iznositi 1.8 posto.

Pritom bi stopa nezaposlenosti mogla porasti sa sadašnjih 3.7 na 4.4 posto iduće godine.

Čelnici FED-a procjenjuju da bi ove godine temeljna stopa inflacije, u kojoj nisu uključene cijene hrane i energije, mogla iznositi 4.5 posto, dok trenutno iznosi 4.6 posto, a FED-ova ciljana razina inflacije od 2 posto mogla bi biti postignuta tek 2025. godine.

Rast potrošačkih cijena, koji uključuje i cijene energije te hrane, iznosio je u kolovozu 8.3 posto na godišnjoj razini, što je blizu najviših razina u više od 40 godina.

U srijedu su investitori na Wall Streetu u nekoliko navrata pokušali podići cijene dionica, ali neuspješno.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI