Osoblje Croatia Airlinesa najvilo štrajk usred turističke sezone

Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Prijašnji kolektivni ugovor u Croatia Airlinesu vrijedio je do 31. prosinca prošle godine, a socijalni partneri dosad se nisu mogli dogovoriti o novom

Piloti, stjuardese i aviomehaničari Croatia Airlinesa najavili su upravi hrvatske nacionalne aviokompanije da će sljedećeg utorka 8. kolovoza stupiti u štrajk koji će trajati do ispunjenja njihova zahtjeva – sklapanja kolektivnog ugovora prema sindikalnom prijedlogu koji su poslodavcu predali još 6. travnja ove godine.

Prijašnji kolektivni ugovor u Croatia Airlinesu vrijedio je do 31. prosinca prošle godine, a socijalni partneri dosad se nisu mogli dogovoriti o novom. Mirenje je bilo neuspješno i tako su se ispunili zakonski uvjeti da sindikati mogu organizirati štrajk. Sredinom lipnja na Skupštini ORCA-e odlučeno je da se ide u tu industrijsku akciju, a sad je poznat i datum kad će ona biti poduzeta.

Kako navode u CA, u lipnju ove godine prosječna pilotska plaća kod njih iznosila je 28.138 kuna neto – 34.825 kuna kapetanska i 21.825 kopilotska. Kažu i da je prosječna plaća stjuardese u lipnju bila 11.287 kuna neto, piše Večernji list.

Podsjećaju i da su za štrajka 2013. 85 posto letova obavili redovno, a ostatak sa zakašnjenjem. Kompanija je zbog tog štrajka imala milijunske troškove.

Croatia Airlines održat će u 12 sati konferenciju za medije na kojoj će biti riječi o najavljenom štrajku sindikata ORCA s kojim dosad nije postignut dogovor oko novoga kolektivnog ugovora.



Uprava Croatia Airlinesa istodobno će iznijeti i informacije vezane za mjere koje su poduzete za osiguravanje redovitog poslovanja, priopćeno je iz te zrakoplovne kompanije.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI