OSMORKA DANAS POTPISUJE KOALICIJSKI SPORAZUM S HDZ-om! S vlasti u BiH nakon dugogodišnje vladavine silazi SDA, a SNSD ostaje ključan igrač za sastavljanje koalicije

Foto: Screenshot, N1 BIH

U zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas će službeno biti potpisan koalicijski sporazum između HDZ-a BiH i stranaka koje su okupljene oko Osmorke, a koju čine SDP, SBiH, BHI-FK, NiP, NS, ZnG i NES.

Riječ je o sporazumu programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za predstojeći četverogodišnji mandat koji predstavlja okvir za buduće djelovanje, odnosno, temelj buduće koalicije s drugim strankama.

Dokument sadrži smjernice, načela i ciljeve programske koalicije u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje od 2022. do 2026. godine. Riječ je o dokumentu naziva “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. – 2026. godine”, a na njega će staviti svoj potpis lideri HDZ-a i SDP-a, Dragan Čović i Nermin Nikšić.

Ostali članovi Osmorke, prema dogovoru neće dodavati svoj potpis. Inače, ovaj sporazum trebao je biti potpisan 25. studenog, ali je to odgođeno na četiri dana, a u međuvremenu su radne grupe Osmorke i HDZ-a radile na njegovom dorađivanju i “utezanju”.

Važno je istaći da ovaj sporazum podrazumijeva osnovu za koaliciju Osmorke i HDZ-a te da će narednih dana prenijeti i na državni nivo sa SNSD-om. To nakon dugogodišnje vlasti u BiH automatski premješta SDA u oporbu.



Ranije su na novinarska pitanja odgovarali Nikšić i Elmedin Konaković te su se usuglasili da je formiranje, odnosno, prijedlog vlasti moguć bez HDZ-a i SNSD-a matematički, ali da je to besmisleno te da ne bi bilo tehnički moguće kroz Domove naroda, javlja N1 BiH.

Također Konaković je u ponedjeljak izjavio kako smatra da bi Nikšić bio dobar premijer Federacije BiH.

“Nermin Nikšić je vrlo dobar premijer FBIH, moj kolega s kojim imam odlične odnose i ako to bude pozicija SDP-a o tome će odlučiti organi te stranke. Nikada se oko toga nismo usuglasili da bi sada ja vama dao ekskluzivnu informaciju”, zaključio je Konaković za N1 BiH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI