OSLOBOĐEN ZMIJSKI OTOK? Ukrajinske snage iskrcale se na otok i simbolično istaknule državnu zastavu

Foto: ZSU/Facebook

Ukrajinske snage iskrcale su se na Zmijski otok te simbolično istaknule državnu zastavu.
Otok je zauzet u prvim danima okupacije, a ruske snage kontrolirale su ga do prošlog tjedna, objavljeno je na Facebook stranici Casus Belli.

Prilikom okupacije, ruske snage su pozvale malobrojnu ukrajinsku postrojbu na predaju, a jedan od branitelja im je odgovorio “Ruski vojni brode, j*bi se”. Rečenica je to koja je ubrzo postala simbol ukrajinskog otpora.

Riječi su bile upućene krstarici Moskva, najjačem brodu ruske crnomorske flote iz najjače klase brodova (Slava) u ruskoj mornarici.

No, ista Krstarica je potopljena za manje od dva mjeseca i to ukrajinskim sustavom protubrodskih raketa Neptun, domaće proizvodnje.

Foto: ZSU/Facebook

Potapanje Moskve znatno je oslabilo mogućnost ruskog djelovanja dalekodometnim projektilima sa mora, kao PZO Crnomorske flote. Također je vrlo pozitivno utjecalo na moral ukrajinskih branitelja.



Značaj zmijskog otoka i problemi njegove obrane

Zmijski otok nalazi se uz granicu s Rumunjskom, ispred delte Dunava te 35 km od ukrajinske obale. Otok je od strateškog značaja za kontrolu zapadne ukrajinske obale uključujući i luku Odesa. Otok takokođer može biti značajan Rusiji za potencijalni pomorski prilaz Moldaviji i proruskoj separatističkoj državi, tzv. Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici.
No, unatoč geografski važnom položaju, Zmijski otok je teško branjiv i zahtjevan za opskrbu. Obrana je problematična jer otok ne pruža nikakav prirodni zaklon kao zaštitu od zračnih i raketnih udara, a opskrbu je Rusima onemogućavala velika fizička udaljenost od najbliže baze na Krimu.

Četveromjesečna bitka

Kontrolu nas Zmijskim otokom ruske snage su dugo nastojale zadržati pri čemu su trpile velike gubitke.

Nakon potonuća krstarice Moskva, otok je uglavnom opskrbljivan manjim desantnim brodovima, koji nisu imali adekvatnu protuzračnu zaštitu. To ih je učinilo ranjivim na bespilotne letjelice Bayraktar TB2 koje su ometale opskrbu otoka, a čak su uništile i jedan helikopter Mi-8 pri slijetanju.

Manji PZO sustavi tipa Strela-10, također su bili ranjivi na na Bayraktare, dok su sofisticiraniji sustavi Pantsir uništeni sa kopna dalekodometnim višecjevnim raketnim lanserom HIMARS.

Foto: ZSU/Facebook

Posljednjeg dana u lipnju, ruske snage su se povukle sa Zmijskog otoka. U 126 dana okupacije Rusi su izgubili raketnu krstaricu, spasilački brod te 5 patrolnih i desantnih čamaca. Uz to izgubljeno je i 6 samovoznih PZO sustava te jedan helikopter.

Svoje povlačenje Rusi su opravdali tvrdnjom kako su odlučili propustiti isporuku žita iz ukrajinskih luka te su odbacili optužbe kako oni blokiraju isporuku.

Međutim, takvo objašnjenje je suvislo budući da Rusija i dalje onemogućuje izvoz žita te snosi odgovornost za humanitarnu katastrofu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI