‘ORUŽJE SUDNJEG DANA’: Svijetom vlada panika zbog najstrašnijeg oružja u povijesti svijeta!

Foto: 7dnevno

Nova ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod 25. lipnja napustila je Severodvinsk i otisnula se na Bijelo i Barentsovo more radi ispitivanja u realnim uvjetima prije isporuke ruskoj ratnoj mornarici. Divovska podmornica procijenjene dužine 184 metra planira se naoružati novim potpuno autonomnim torpedima s nuklearnim bojnim glavama tipa Poseidon 2M39 dometa do 10.000 kilometara.

Ako probna plovidba bude uspješna, Belgorod će biti prva ruska podmornica naoružana torpedima Poseidon koja po svim svojim karakteristikama, posebice po nuklearnoj bojnoj glavi koju nose, procijenjene snage oko 100 megatona, ulaze u kategoriju tzv. oružja sudnjega dana. Poseidon je oružje drugog odgovora koje mora jamčiti da će eventualni nuklearni napad na Rusiju, bez obzira na njegov ishod, biti uzvraćen učinkovitim nuklearnim napadom na protivničku stranu, SAD ili njegove saveznike. Stoga je Poseidon potpuno autonoman i funkcionira bez ljudskog djelovanja.

Uništeni gradovi

Pogoni ga minijaturni nuklearni reaktor koji mu teoretski osigurava neograničeni domet, ali je on u stvarnosti, zbog ograničenja materijala od kojih su torpedo i njegovi sklopovi izgrađeni, sveden na oko 10.000 kilometara, što ipak predstavlja interkontinentalni domet. Masivni torpedo procijenjenog je promjera čak 1,6 do 2 metra (standardna ruska nuklearna torpeda su promjera 650 mm) i dužine veće od 20 metara. Na satelitskim snimkama podmornice Belgorod jasno se uočavaju pramčani otvori ogromnih torpednih cijevi za smještaj i lansiranje Poseidona. Torpeda nose nuklearnu bojnu glavu čija podvodna eksplozija treba stvoriti radioaktivni cunami visine i do 500 metara, koji bi zbrisao napadnute priobalne gradove i radioaktivnošću zagadio kopnenu površinu veličine 1500 x 1500 kilometara.


Belgorod je zapravo modificirana nuklearna podmornica klase Oscar II namijenjena operativnom ispitivanju novih ruskih pomorskih oružja među kojima je i torpedo Poseidon, kao strateško nuklearno oružje koje u svjetlu brzog razvoja američke proturaketne obrane treba nadoknaditi moguće smanjenje kapaciteta ruskog nuklearnog odgovora nuklearnim interkontinentalnim balističkim projektilima i osigurati održanje nuklearnog pariteta i statusa “zajamčenog uzajamnog uništenja”.

Uz dovršeni Belgorod, planirana je izgradnja još četiri nove nuklearne podmornice sasvim nove klase, od kojih bi svaka kao i probna Belgorod nosila 6 autonomnih torpeda Poseidon. Izgradnja prve podmornice te nove klase Khabarovsk započela je 2014. godine. Njezino porinuće bilo je planirano za lipanj ove godine, no satelitske snimke doka brodogradilišta Sevmash u Severodvinsku u kojem se gradi ukazuju na to da radovi još nisu gotovi i da će porinuće najvjerojatnije biti odgođeno do kraja godine.Namjena torpeda tipa Poseidon je uništenje velikih priobalnih gradova uz pomoć radioaktivnog cunamija koji bi pokrenula podvodna eksplozija njihovih nuklearnih bojnih glava. Oružje potpuno autonomno samo nalazi put do određenih ciljeva i, ovisno o pozicioniranju protivničkih snaga, autonomno mijenja pravac kretanja, izbjegava uočene protivničke obrambene mjere i odabire smjer napada. Najveća dubina na kojoj može ploviti procjenjuje se na 1000 metara, što je daleko ispod dosega aktivne protivničke obrane.

Povijest se ne ponavlja, ali se savršeno rimuje sa sadašnjošću. Svjedočimo nečemu za što se krajem prošlog stoljeća i završetka hladnog rata držalo da je definitivno utonulo u bespuća povijesti. Nažalost, cikličko kretanje povijesti oko stoljetnih, gotovo uvijek istih geopolitičkih odrednica vratilo je ne samo hladnoratovski duh u međunarodne odnose nego i oružja koja su tijekom hladnog rata nazivali “oružjima sudnjega dana”. Poseidon je jedna od njih.

Iako je svo nuklearno oružje u svojoj biti oružje armagedona, čak i među tim čudovišnim sredstvima masovnog ubijanja postoje oružja koja nadilaze i sam pojam ratovanja. Najstrašnija među oružjima apsolutnog uništenja nuklearna su oružja nakon čije je uporabe potpuno sigurno kako neće preživjeti ni onaj tko ga koristi. Tijekom hladnog rata to su bili američki krstareći projektili Vought SLAM, koji su ne samo što su nosili više nuklearnih bojnih glava velike snage sposobne za uništenje velikih urbanih sredina i cijelih dijelova protivničkih teritorija nego su imali i nuklearni pogon, koji je osiguravao neograničen domet.

Ruska strana raspolagala je svojim oružjem “sudnjega dana”, torpedom T-15 s nuklearnom bojnom glavom snage 100 megatona (ekvivalent milijun tona TNT), koje je trebalo djelovati na isti način kao i novi ruski torpedo Poseidon.

Posljednji odgovor

Mana mu je bio mali domet od samo 50-ak km pa se morao koristiti vremenski upaljač, inače bi sve završilo kao samoubilačka misija. Pri kraju tehničkog razvoja spoznalo se da bi zbog narasle snage američke i zapadne protupodmorničke obrane napad njime uistinu i bio samoubilački pokušaj jer bi se podmornica-nosač teško mogla neopaženo približiti američkoj obali na tako maloj udaljenosti. Kao i današnji Poseidon, i nekadašnji torpedo T-15 također je bio promjera 1,6 metara i gotovo iste dužine, a nosio je nuklearnu bojnu glavu iste snage. Bilo je predviđeno da se lansira iz podmornica klase November koja je mogla nositi samo jedan torpedo.

Nakon potvrde ruskog predsjednika Putina iz ožujka 2018. godine o postojanju ruskog autonomnog podvodnog vozila na nuklearni pogon s nuklearnom bojnom glavom velikog dometa, sposobnog za nuklearne udare po neprijateljskoj obali koji bi stvorili valove visine 500 metara i uništili priobalne gradove, tehnologija oružja sudnjega dana ponovno je prvi put nakon hladnog rata u središtu medijske pozornosti.

Zapravo nije riječ ni o čemu novom, nego o nastavku razvoja idejnih projekata takvog oružja iz hladnoratovskog vremena. Ruski torpedo, zapravo podvodni dron, Poseidon, poznat po ruskoj razvojnoj oznaci “Status 6”, odnosno američkom kodnom imenu Kanyon, idejni je sljednik projekta torpeda T-15 iz 50-ih godina prošlog stoljeća. Njegovi nedostaci, prije svega domet od jedva pedesetak kilometara, sada su zahvaljujući tehnološkom razvoju na novom oružju otklonjeni.

Povratak hladnog rata vratio je na scenu takva oružja, a razvoj tehnologije 4. industrijske revolucije omogućio je stvaranje potpuno autonomnih oružnih sustava. Procjenjujući da je razvojem američkih proturaketnih sustava ugrožena sposobnost ruskog strateškog nuklearnog odgovora, Rusija je uz usavršavanje balističkih interkontinentalnih projektila, ne obazirući se na abnormalnu cijenu projekata i stanje ruskoga gospodarstva, pokrenula razvoj novih “oružja sudnjega dana” među kojima i torpeda Poseidon kao sredstva drugog, zapravo posljednjeg odgovora.

Veliko postignuće

U konačnici, time bi trebala bez obzira na rapidni razvoj američkih antiraketnih sustava osigurati režim uzajamnog zajamčenog uništenja.

Nova oružja masovnog uništenja postaju neovisna o ljudskom upravljanju. Onaj tko ih pokrene stoga može mirno umrijeti u nuklearnom napadu jer će njegova oružja vrlo vjerojatno pronaći svoj cilj. To veliko postignuće nekada je bilo nezamislivo. Sada i mrtav možeš ubiti neprijatelja, što je za svijet ovakav kakav je uistinu epohalni napredak. Postojanje takvih oružja govori sve o njemu i političkim elitama koje ga kreiraju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI