OREŠKOVIĆ OŠTRO PO VLADAJUĆIMA: Smanjenjem broja županija, HDZ će imati manje prilika za korupciju

Screenshot Youtube/Hina

Saborski zastupnici Ivica Puljak Dalija Orešković organizirali su konferenciju za medije u Hrvatskom saboru gdje su komentirali stanje

Puljak se osvrnuo na prve neslužbene procijene popisa stanovništva po kojima je Hrvatska u 10 godina izgubila 10 posto stanovništva te rekao kako je “micanje HDZ-a s vlasti najbolja demografska mjera za budućnost Hrvatske”

Puljak je pozvao na okupljanje kako bi se zaustavila stagnacija Hrvatske i najavio projekt teritorijalnog preustroja Hrvatske na način da se 21 hrvatska županija svede na pet regija i Grad Zagreb.

“Od 556 gradova i općina stvorit ćemo 122 urbana centra”, najavio je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ponovio je već čestu izjavu kako u Hrvatskoj šansu za uspjeh imaju samo politički podobni.



“Ako se tako nastavi, svi zajedno nemamo nikakve budućnosti”, dodao je.

‘Oko helikoptera se svađaju dva srednjovječna muškarca u krizi identiteta’

Saborska zastupnica Dalija Orešković rekla je kako će se tim modelom teritorijalnog preustroja HDZ-u smanjiti prilike za korupciju za četiri puta kao i da se nečiji privatni interes stavi iznad javnog.

“Sadašnji sustav, koji ne služi interesima i potrebama građana, a izgrađen je da postojeću elitu i strukturu koju je kreirao HDZ održi na životu, trebamo slomiti i izgraditi bolji sustav za one koji nisu podobni, da prodišu”, poručila je Orešković.

Orešković se osvrnula i na sukob predsjednika i ministra obrane.

Ocijenila je kako je tu riječ “o svađi dva napuhana srednjovječna muškarca u krizi identiteta” koji su našli neposredan povod za produbljivanje međusobnih sukoba, a to je – tko će se voziti helikopterom na teret poreznih obveznika.

Tvrdi kako bi bilo bolje da to čine oko bitnih pitanja za građane koja ih egzistencijalno ugrožavaju.

Na upit o uvođenju obveznih covid potvrda u institucijama Orešković izbjegava konkretno odgovoriti.

Tvrdi samo kako se treba “ujediniti oko zajedničkog cilja – smanjivanje broja zaraženih i oboljelih i pridonijeti smanjenju tenzija u društvu koje su prilično prenapregnute”

Odgovara kako treba “govoriti odmjereno, vodeći računa kako će funkcionirati zaštita osobnih prava i sloboda i ravnoteža između različitih grana državne vlasti”.

Smatra da za saborske zastupnike ne bi trebala vrijediti drugačija pravila, ali i kako bi Sabor morao ostati mjesto gdje bi svaki zastupnik, mogao reći svoje mišljenje.

“Propustili smo voditi računa o tome tko bi u izvanrednim situacijama trebao i morao biti taj koji donosi ključne odluke i jedan dio problema koji imamo u javnom prostoru proizlazi iz tog problema, jer smo ovlast parlamenta delegirali na kvazi tijelo”, drži Orešković.

Na upit o velikom stanu u centru Zagreba koji je MORH dodijelio ministru Banožiću, Orešković podsjetća kako se već jednom založila za ustroj javno dostupnog registra državne imovine u kojem bi pisalo i tko je i kako koristi.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI