OREŠKOVIĆ NEMA DILEME: ‘Pa samo naivni mogu vjerovati da HDZ nudi iskreni dogovor, neću sjesti s njima za stol’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Nastavljaju se razgovori oko ustavnih promjena i referenduma, saborska zastupnica Centra Dalija Orešković, neće biti na tom sastanku s HDZ-om.

“Nisam bila niti prije. Tim izvaninstitucionalnim djelovanjem HDZ poziva oporbu da dolazi na koljenima, mislim da je to štetno za funkcioniranje demokracije, degradira institucije i Sabor”, kaže Orešković za N1.

Dodaje kako postoji radno matično tijelo sabora koje se zove Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav koji bi bio početna točka gdje se institucionalno može razgovarati o ovoj temi.  “Iako u tom odboru HDZ ima većinu, bila bi primjerena početna gesta”.

“Samo naivni mogu vjerovati da HDZ nudi stvarni, iskreni dogovor oko povećanja stupnja demokracije u državi, rješavanja referendumskih pitanja i problema”, smatra.

Navodi da je kolegama iz oporbe poručila da ne idu na taj sastanak. “S političkom strankom koja trideset godina kroji državu po mjeri sebe u skladu sa svojim potrebama, a na štetu države i građana, sa strankom koja je tu istu državu opljačkala, ponizila, se ne ide na razgovor. Takva politička stranka nema legitimitet da promišlja o hrvatskoj budućnosti”, istaknula je Dalija Orešković.



Ističe da HDZ sa svojim pitanjem referendumske inicijative želi zapravo onemogućiti referendum i oslabiti da Ustavni sud kaže je li referendumsko pitanje dopušteno prije nego što se uopće krene u prikupljanje potpisa. “HDZ se boji čak energije građana, ne treba zaboraviti da su neke referendumske inicijative postigle svoj cilj.”

Komentirajući izbore u Splitu, rekla je da kandidat HDZ-a Zoran Đogaš nije uopće razina na koju bi se osvrtala. “Mi smo programski i idejno vrlo definirana sadržajna stranka. Točno se zna za što se mi zalažemo”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI