OREŠKOVIĆ KOMENTIRALA ODLUKU USTAVNOG SUDA: ‘Argumenti za odbijanje referendumskih inicijativa su doista šuplji’

Screenshot/N1

Saborska zastupnica i bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković za N1 je komentirala odluku Ustavnog suda o odbijanju MOST-ovih referendumskih inicijativa.

MOST-ovci i predstavnici iz dviju inicijativa o ukidanju covid-potvrda i “stožerokracije” optužili su Ustavni sud da je marioneta HDZ-a i da je Sud 400 tisuća građana proglasio budalama.

Riječi nije birao ni predsjednik Zoran Milanović koji je rekao da se “radi o državnom udaru i da Ustavni sud treba ukinuti”.

Da dođe do pitanja o tome treba li ukinuti Ustavni sud, o tome bi odlučivao upravo Ustavni sud!

“O postajanju Ustavnog suda ne bi trebao odlučivati Ustavni sud, već ustavotvorac, a to je Hrvatski sabor”, rekla je Orešković.



Na pitanje što bi se dogodilo da se zaista pojavi inicijativa koja bi tražila ukidanje Ustavnog suda, odgovorila je da se “nada da bi tada retorika kompletne političke scene, lijeve i desne, bila puno ozbiljnija, a ne ovako prizemna, da ne kaže primitivna i populistički nastrojena”.

“Činjenica je da je naša javnost bijesna. U ovom slučaju na Stožer, na njihovo politiziranje, na njihove dvostruke kriterije pa su sad bijesni i na ovu loše argumentiranu odluku Ustavnog suda. Osnovni problem Hrvatske u cjelini je što nemamo nikakve institucije. Vidimo kolika je ta neka paradržava, partijska država u kojoj šef najjače stranke dirigira i upravlja svim procesima. Mi se naprosto nismo izgradili, a svi argumenti, sve ove parole koje kreću od Zorana Milanovića, Mosta, desnih populista raznih vrsta, govore da smo mi mentalno i civilizacijski naprosto podbacili”, naglasila je Orešković.

Istaknula je kako su argumenti koje je Ustavni sud pokazao na press konferenciji doista šuplji.

Saborska zastupnica ne slaže se s retorikom predsjednika Milanovića, ali se slaže s dijelom njegovih kritika koje se odnosu na ovu odluku Suda.

Osvrnula se i na slučaj Mirele Čavajde.

“Ponovno se vraćamo na Ustavni sud, nekad nam odluke pašu, nekad ne. Mislim da se ovdje radi o pobačaju pravne države, pobačaju države uopće. Vraćam se na svoju prvu tezu – problem hrvatske države je što uopće nema izgrađene neovisne, snažne institucije čijim postupcima i odlukama možemo vjerovati. To dovodi do toga da nijedno pravo zapisano bilo gdje, od Ustava pa do provedbenih zakona, ne vrijedi u praksi. Vrijedi ono što u nekom trenutku kaže partija koja je izmislila model biranja ustavnih sudaca, koji je upravo onakav kakvim ga ovih dana oslikava Zoran Milanović. Često je govorio da je Ustavni sud političko tijelo. To je političko tijelo jer ga bira Sabor i vrlo često, gotovo u pravilu – svaka čast nekim sucima izuzecima, to se vidi po njihovim izdvojenim mišljenjima i radu, no većina sudaca je isluženi partijski kadar. Oni koji sada kritiziraju i idu da se ruši Sud su oni koji su takav Sud i izgradili”, rekla je Orešković.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI