Orbanu smeta naslovnica Mladine, Mađari poslali notu Slovencima i pismo uredništvu

screenshot

Mađarsko je veleposlanstvo poslalo je pismo uredništvu Mladine u kojemu su izrazili nezadovoljstvo naslovnicom od 22. ožujka ove godine.

“Nečuveno je i neprihvatljivo da predsjednika Vlade države koja je saveznica Slovenije u EU i NATO-u izjednačite s pripadnicima mračnih sila prošlosti”, navodi se u mađarskom pismu.

Veleposlanica Edit Szilágyiné Bátorfi poslala je i službenu prosvjednu notu slovenskom Ministarstvu vanjskih poslova. U noti navode kako je naslovnica Mladine politički neodgovorna te da traže pomoć kako se slične stvari ne bi događale i ubuduće.

Glavni urednik Mladine Grega Repovž za N1 kaže da na mađarsko pismo nisu službeno odgovorili. Učinili su to komentarima u novini.

”Kad je u ponedjeljak pristiglo protesno pismo mađarske veleposlanice koja je Mladini poručila da je naslovnica s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom prešla sve granice, da je nečuvena i vrijedna žaljenja, redakcija je bila iznenađena”, piše Repovž.



Urednik kaže da ih je iznenadio i stil pisma koji ”podsjeća na neka prošla vremena koji jasno razotkriva narav mađarskih vlasti i same veleposlanice… Država koja se drzne tražiti od vlasti druge države da poduzme akcije protiv novinara, predstavlja ozbiljnu prijetnju cijeloj regiji. A to je točka na i. To je, osim toga, država koja ne skriva da pokušava kapitalom i na sve druge načine dovesti u pitanje autonomiju slovenske države… Bez zadrške je, npr, ušla u slovenski politički prostor i pridobila na svoju stranu stranku Janeza Janše koja već neko vrijeme djeluje slijedeći mađarski politički interes”, navodi Rapovž u uredničkom komentaru koji možete naći OVDJE.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI