‘ORBANE, GUBI SE!’ Nije mu to ugodno slušati: ’Tisuće Mađara marširale Budimpeštom, ustali za svoja prava na velikom prosvjedu

Foto: Twitter/Peter Murphy

Tisuće Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširalo je Budimpeštom u nedjelju kako bi prosvjedovali protiv vlade premijera Viktora Orbana, tražeći veće plaće za nastavnike i suzbijanje rastuće inflacije koja oslabljuje prihode, piše Reuters.

Prelazeći most preko Dunava, prosvjednici su nosili transparente s natpisima poput: “Orbane, gubi se!” i “Nema učitelja, nema budućnosti”.

Sve se događalo nekoliko sati nakon što se Orban obvezao sačuvati gospodarsku stabilnost i zadržati ograničenje cijena energije za kućanstva dok Europska unija ulazi u “ekonomsku krizu”.

Ovo je tako najnoviji prosvjed u nizu u Mađarskoj, a prosvjednici poručuju da je Orbanova vlada ostavila učitelje na cjedilu s malim plaćama, dok inflacija, koja je u Mađarskoj prešla 20 posto u rujnu, nastavlja rasti, postaje neizdrživa.

“Ovdje sam… radi svoje djece, potrebna je promjena. Ova nezadrživa inflacija… ne možemo uopće više štedjeti, jednostavno ne možemo krpati kraj s krajem dok cijene rastu”, rekao je poštar Gyongyi Bereczky, koji u prosvjedu sudjeluje prvi put. Profesori i studenti prosvjeduju za veće plaće, za rješavanje problema sve većeg manjka nastavnika i za pravo na štrajk.Dok je zemlja obilježavala godišnjicu ustanka protiv sovjetske vlasti u 1956., Orban, koji je u travnju izabran na svoj četvrti uzastopni mandat, u nedjelju je rekao da će iduća godina predstavljati izazov s obzirom na rat u susjednoj Ukrajini.

„Rat na istoku i gospodarska kriza na zapadu“, rekao je Orban svojim pristašama u Jegerseku, otprilike 200 kilometara zapadno od Budimpešte, dodavši da se odvija „financijska kriza i gospodarski pad u EU-u“.

„Naučili smo 1956. da je zajedništvo potrebno u teškim vremenima … sačuvat ćemo gospodarsku stabilnost, svatko će imati posao, možemo braniti politiku ograničenja računa za energiju, i obitelji neće biti prepuštene same sebi“, izjavio je Orban.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI